eur:
389.75
usd:
365.01
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója a rendkívüli Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. március 10-én.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Hernádi Zsolt: minket a valóság jól pofán vágott

A gazdaságot a politika irányítja, az üzlet a politika ördögszekerén utazik – mondta a Mol Csoport elnök-vezérigazgatója a Portfolio Budapest Economic Forum 2022 konferenciáján.

A valóság ismét megmutatta, hogy nincs az a stratégiai tervező, amely olyan forgatókönyvet tudott volna felállítani, mint amely a Covid-válságot követően történt – mondta előadásának felvezetőjében Hernádi Zsolt.

„Mike Tyson bokszoló szavaival élve, amikor a 2022-es kockázatkezelési stratégiáról beszélünk, egy dolog jut eszembe: »Mindenkinek van terve addig, amíg pofán nem vágják.« Velünk ez történt” – mondta Hernádi Zsolt.

A Mol csoport elnök-vezérigazgatója a most zajló folyamatokat így részletezte: „Minket, a régiót, Európát a valóság ténylegesen jól pofán vágott. Soha nem látott energiaválság küszöbén állunk, új amerikai és kínai kétpólusú világrend van kialakulóban,

ebben az új kétpólusú világrendben pedig Európa és Európában Magyarország bizony keresi a helyét.

A politika átvette az irányítást, kormányok döntései alakítják a gazdaságot, nem pedig üzleti döntések. A politika és a geopolitika ördögszekerén utazik most az üzlet.”

Hernádi Zsolt azt mondta, el kell szakadni attól a képzettől, hogy olcsó az energia.

„Először a keresleti oldalt kell rendbe tenni: csökkenteni kell a fogyasztást. El kell fogadnunk azt az új paradigmát, hogy nem olcsó az energia. Ez mind a lakosság, mind az állami vállalatok oldalán teljesen új szemléletet fog igényelni. Nem kell azon nevetni, hogy egyes országok spórolnak, nem kell azon nevetni, hogy takarékoskodnak, nem kell azon nevetni, hogy hideg vízbe zuhanyozzunk” – mondta.

A Mol elnök-vezérigazgatója úgy fogalmazott,

az Északi Áramlat felrobbantásával az egész eltörött, nem jön vissza az a világ, ami volt,

újra kell gondolni mindent, miközben a globalizáció lelassult vagy szétesőben van.

„Összelapátolt szankciós csomagok bármilyen érdemleges vita nélkül nem azt az alapkérdés teszik fel, hogy miért is csináljuk, hanem meg kell csinálni, kinek mi a szíve fájdalma, azt gyorsan megpróbálják orvosolni, és vezessük be, aztán majd valahol és valamikor orvosoljuk a felmerülő problémákat. Ez nem panasz, nem a Molról szól. Tudjuk azt, hogy meg kell oldani ezeket a problémákat, tudjuk azt, hogy milyen a költségvetés helyzete.

A kormányzati intézkedések csak időleges megoldásokat tudnak jelenteni, a végén ki kell fizetni a számlát”

– sulykolta a Mol első embere.

Hangsúlyozta, hogy a geopolitikai átalakulás része, hogy Oroszország lassan Kínához sodródik, ennek súlyos következménye lesz. Közölte, felértékelődött az ellátásbiztonság, Európa azonban ebben nagyon rosszul teljesít. Hernádi Zsolt szerint túlságosan függ az orosz fosszilis energiahordozóktól, ezért ha fenn szeretnénk tartani az ellátásbiztonságot és a kétpólusú rendszerben a győztes oldalra szeretnénk kerülni, vissza kellene térni a józan ész politikájához, vagyis ahhoz, hogy a geopolitikai szempontok mellett az üzleti racionalitás is fontos legyen annál az asztalnál, ahol a jövőt meghatározó hosszú távú döntéseket hozzák.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×