eur:
394.03
usd:
364.81
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Infostart

Szlovák–magyar hatóságiár-csata a Lidlben

Melyik diszkont élelmiszeráruházban lehet olcsóbban bevásárolni és egyáltalon, hol torzítják jobbana az árakat, Szlovákiában vagy Magyarországon - ennek járt utána egy magyar gazdasági lap. Piaci alapon jellemzően (nem minden esetben) drágábbak vagyunk, de a magyar hatósági ár sok mindent elfed.

A sima liszt kilója a magyar Lidlben bruttó 149 forint, Szlovákiában viszont 0,79 euró, ami kb. 319 forintnak felelt meg a g7.hu cikkének írása idején. Ezen tehát nyer a magyar vásárló, viszont ha itthon a magyar piaci áras lisztet vásárolja, akkor Szlovákia már olcsóbb, ekkor nettó 275-266 forint az arány. A lap az áfa nélküli árakkal számol a jobb összehasonlítás érdekében.

Az étolajnál is tekintélyeset bukik a multi Magyarországon, ami a bevételt illeti, a párkányi piaci ár ugyanis majd a duplája a hatósági áras magyarnak, 456-896 forint.

Meg szembetűnőbb a különbség a csirkehúsnál,

a farhát itthon nettó 285 forint, Szlovákiában azonban 731 forint,

a csirkemell legolcsóbb változatán nálunk 1428 forint a nettó bevétel, míg Szlovákiában már 2751.

A valós árú magyar csirkehús szinte minden esetben jóval olcsóbb (nettó és bruttó értékben is) a szlováknál, csak a felsőcomb drágább nálunk (bruttó 1693 forint Szlovákiában, 1998 forint Magyarországon).

A lap hasonlóan végig számolja az árakat a cukor, a tej és a sertéshús esetében is. Kivétel nélkül mindenütt a magyar hatósági áras termék "nyer".

Az viszont érdekes, hogy ezen termékek szabadáras verziói Szlovákiában jellemzően olcsóbbak.

A Lidl egy 1,5 százalékos tejen Magyarországon 25 forinttal többet keres, mint Szlovákiában.

A magyar vásárlót talán az vigasztalhatja, hogy a szabadáras kategóriában nálunk olcsóbb a lapocka és a karaj, az oldalasért viszont a szomszédba kellene menjen a spórolós magyar háziasszony.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×