INFORÁDIÓ
2022. október 1. szombat
Malvin

erste bank

nyereség

bank

Jelasity Radován, az Erste Bank Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója , mielőtt megállapodást ír alá a kis- és középvállalkozásoknak nyújtott hitelek garanciájáról Pier Luigi Giliberttel, az Európai Beruházási Alap vezérigazgatójával a Magyar Tudományos Akadémia épületében 2018. február 22-én. A megállapodással kedvezőbb feltételekkel juthatnak hitelhez az érintett társaságok.

Jelasity Radován: 2022-ben kell bizonyítani, hogy "ki a legény a gáton"

Infostart / MTI

Az Erste Bank 59,2 milliárd forint adózás utáni nyereséggel zárta a tavalyi évet - közölte Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója a pénzintézet 2021-es eredményeit bemutató sajtótájékoztatón szerdán Budapesten. A pénzintézet adózás utáni eredménye 2020-ban 22,9 milliárd forintot, 2019-ben 60,1 milliárd forintot tett ki.

Az elnök-vezérigazgató tájékoztatása alapján a működési bevételek 14,3 százalékkal haladták meg tavaly az egy évvel korábbit, míg a költségek ettől elmaradó mértékben, 10,4 százalékkal emelkedtek.

A pénzintézetnél az ügyfélhitelek és kötvények állománya 2021 december végén több mint 9 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál - ismertette Jelasity Radován.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a lakossági ügyfelek vagyona 17 százalékkal 4154 milliárd forintra nőtt, ezen belül a befektetések aránya 57 százalék volt.

A nem teljesítő hitelek aránya (NPL-ráta) a 2020 végi 3 százalékról 3,6 százalékra emelkedett 2021 végére - jegyezte meg utalva arra, hogy ez jelentős növekedés.

Rámutatott: a bank stabilan működik a jelenlegi bizonytalan piaci környezetben. Az igazi kihívások most jönnek, így például a nyersanyagárak, ellátási láncok, piacok, kamatok alakulása. 2022 lesz az az év, amikor bizonyítani kell, hogy "ki a legény a gáton" - fogalmazott.

Harmati László, a pénzintézet lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy az új kihelyezések értéke 0,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a lakossági területen; a teljes hitelállomány a moratórium miatt is 12 százalékkal nőtt.

A folyósítások összetétele jelentősen megváltozott tavaly a pénzintézetnél, masszívan nőtt például a jelzálog-hitel folyósítás, közben pedig a babaváró hitel kiutalása nagymértékben visszaesett.

Decemberben rekord kártyaforgalom volt tapasztalható, erőteljes fogyasztási felpattanás jellemezte az év utolsó hónapját - ismertette. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy az idei szja-visszatérítés után megdőlt a napi kártyaforgalmi rekord.

Cselovszki Róbert, az Erste Befektetési Zrt. elnök-vezérigazgatója arról beszélt, hogy társaságuk a megvásárolt Random Capital brókercéggel együtt a legnagyobb forgalmat érte el a Budapesti Értéktőzsdén 2021-ben a maga 1766 milliárd forintos részesedésével.

Szabados Richárd, a bank vállalati üzletágának vezetője ismertette: a vállalati üzletágban az új hitel és kötvény kihelyezés volumene 7 százalékkal haladta meg a 2020-as teljesítményt; a kis- és középvállalkozásoknál (kkv) a hitel- és kötvényállomány 9 százalékkal gyarapodott.

Jelasity Radován újságírói kérdésre úgy fogalmazott, hogy a lakosság felelős döntéseket hozott a jelentős kormányzati kifizetések következtében. A hitelek előtörlesztésében látható volt a jövedelem-kiáramlás hatása, a megtakarítások pedig a várakozásaikat meghaladó mértékben ugrottak meg - tette hozzá.

A makrogazdasági és geopolitikai kockázatokra vonatkozó kérdésre válaszolva azt mondta, hogy nekik is, mint a gazdaság többi szereplőjének sok mindent újra kell gondolniuk a következő hónapokban az ukrán és az orosz gazdasággal való összefonódások miatt.

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Kapcsolódó hang

Harmati László, az Erste Bank lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese
 
Szabados Richárd, az Erste Bank vállalati üzletágának vezetője
 
elasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018