eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a jegybank épületében 2020. április 16-án.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Előretekintett az előttünk álló fél évezredre Matolcsy György

A Magyar Nemzeti Bank elnöke Csizmadia Norberttel közösen jegyzett cikkében azt írja, legnagyobb vívmányunk a nyelv és a kulturális örökség megőrzése.

Több ezer éves történelmünkben már többször hoztunk létre világraszóló, az adott korban kiemelkedő teljesítményt, amely döntően a nyelvünkben és kultúránkban élő forrásokból merítettek – írta a novekedes.hu portálon Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke Csizmadia Norberttel, a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány (PADME) kuratóriumi elnökével közös cikkében.

A magyarság eddigi legnagyobb teljesítménye a fennmaradás, legnagyobb vívmányunk a nyelv és a kulturális örökség megőrzése. A 20. században meghatározó volt a magyar tudósok teljesítménye – írták.

Ide tartoznak Nobel-díjasaink és akik megérdemelték volna ezt az elismerést, nagy matematikusaink, világhírű karmestereink, a filmkorszak nagy elindítói, a kiváló operatőrök és filmes zeneszerzők, az animációs alkotók és az 1945 utáni magyar avantgárd képzőművészei. Az olimpiák és világversenyek terén is világraszóló a magyar teljesítmény – olvasható a cikkben.

A 20. század magyar szellemi sikerei jelzik, hogy

a 21. századdal kezdődő 500 évben készen állunk a világ élvonalában működő magyar gazdaság megteremtésére.

"Csak az elmúlt tíz évben több mint 500 olyan egyéni és közösségi magyar siker született, amelyeknél bebizonyítottuk, hogy képesek vagyunk Európa és a világ legjobbjai közé tartozni" – olvasható az írásban, amelyben a szerzők felsorolják azokat a területeket, ahol kiemelkedő magyar sikerek születtek.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×