eur:
392.82
usd:
366.57
bux:
66776.6
2024. április 26. péntek Ervin
Ingyenes arcmaszkot ad egy gyógyszerész a koronavírus fertőzés szempontjából fokozottan veszélyeztetett csoportba tartozó vásárlóinak egy milánói gyógyszertárban 2020. április 8-án. Olaszorszországban eddig 135 586 igazolt fertőzöttet vettek nyilvántartásba és 24 392 ember gyógyult meg.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Mourad Balti Toutati

Érdekes folyamatok a patikákban

Nőtt a gyógyszertárak forgalma, mégis kevesebb haszonra tesznek szert.

Márciusban az előző egy év legnagyobb forgalma zajlott a patikákban, közel 51 milliárd forint értékben adtak el vényköteles gyógyszereket - derül ki a Hiflylabs Zrt. elemzéséből,

A receptköteles gyógyszerek forgalma az előző hónaphoz képest is 16 százalékkal növekedett, de a patikák jövedelmezősége továbbra is stagnál.

A gyógyszertárak számára egyre kevésbé jövedelmező a támogatott vényköteles termékek forgalmazása. Virág Zsolt, az adatok elemzését végző Hiflylabs Zrt. igazgatósági elnöke a Világgazdaságnak kifejtette: míg 2019 januárjában egy patika a vényköteles forgalmának 12 százalékát tarthatta meg, addig idén márciusban ez az arány már csak 11,3 százalék volt. A hatóságok úgynevezett degresszív árrést írnak elő, vagyis a drágább gyógyszerek után kevesebb haszon marad a patikánál. És mivel az emberek egyre inkább a korszerűbb, drágább kiszerelésű készítményeket veszik,

a gyógyszerforgalom növekedése és a jövedelmezőség közti olló szétnyílt.

Az adatokból kiderül az is, hogy a patikák gyógyszerforgalma éves összehasonlításban 14,3 százalékkal csökkent, de ennek oka a tavalyi erős bázis. 2020 márciusa ugyanis 59 milliárd forintos rekordforgalmat hozott, a járvány első hullámakor.

A legnagyobb forgalmat a kardiovaszkuláris, a daganatellenes szerek és a vérképzők generálták.

Először jelent meg a támogatott vényköteles körben a koronavírusos megbetegedés tüneteit enyhítő favipiravir hatóanyag-tartalmú gyógyszer 200 grammos kiszerelése, ebből csaknem 37 ezer doboz fogyott márciusban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×