INFORÁDIÓ
2021. október 17. vasárnap
Hedvig

hidrogén

töltőállomás

közlekedés

Tankolás Magyarország első mobil hidrogén-töltőállomásán a Linde Gáz Magyarország Zrt. budapesti telephelyén az avatás napján, 2021. április 29-én.

Már lehet hidrogént is tankolni Magyarországon

Infostart / MTI

Átadták Magyarország első mobil hidrogén-töltőállomását csütörtökön Budapesten, a Linde Gáz Magyarország Zrt. telephelyén. A kút egyelőre nem nyilvános forgalmú.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az ünnepélyes átadáson kiemelte: a magyar hidrogénstratégiai jövőkép megvalósításában fontos állomást jelent az első töltőállomás átadása és tesztüzeme. „Ma egy lépéssel közelebb került az ország ahhoz a célkitűzéshez, hogy 2050-ig klímasemlegessé váljon” – húzta alá. A miniszter köszönetet mondott a Linde vezetésének azért, hogy az elmúlt egy évben biztosították az oxigént a magyar egészségügyi rendszer számára a koronavírusos betegek ellátásához.

A tárcavezető kitért arra, hogy a hidrogén használata egybevág a kormány politikájával, miszerint a magyar jövő nemzeti, high-tech és zöld. A hidrogén jelentősége egy sor területen kiemelt, ipari hajtó-tüzelőanyagként vagy a közlekedésben, a mobilitásban betöltött szerepe miatt. Emissziómentesre módosították a másfél évvel ezelőtti buszstratégia azon megfogalmazását is, miszerint 2022-től a 25 ezernél több lakosú városokban csak elektromos buszokat lehet alkalmazni. Idén év végétől magyar gyártású hidrogén üzemanyagcellás autóbusz fog készülni.

A Hvg.hu a hír kapcsán megjegyzi, hogy világszinten is alig 370 hidrogénkút működik, Európában pedig összesen 152. Alapvetően a ritkasága miatt a hidrogén nem túlzottan olcsó üzemanyag egyelőre. Bécsben például, ahol van kiskereskedelmi kút, egy kilogramm hidrogén-üzemanyag ára 9 euró, ami 3200 forint jelenleg. Hozzáteszik: az általuk is próbált Hyundai Nexoba 6 kilogramm hidrogént lehet tankolni, amivel 660 kilométert megy el. Ugyanennyiből 47 liter benzint lehetne venni, ami egy átlagos 7 literes fogyasztású autóban 670 kilométerre elég, vagyis egyelőre nagyjából egy árban autózhatnánk mindkettővel.

Budapest, 2021. április 29.
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Magyarország első mobil hidrogén-töltőállomásának átadásán a Linde Gáz Magyarország Zrt. budapesti telephelyén 2021. április 29-én.
MTI/Mohai Balázs
Budapest, 2021. április 29. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Magyarország első mobil hidrogén-töltőállomásának átadásán a Linde Gáz Magyarország Zrt. budapesti telephelyén. MTI/Mohai Balázs

Lepsényi István, a Nemzeti Hidrogéntechnológiai Platform elnöke az átadón megkerülhetetlennek nevezte a hidrogéntechnológiát. A hidrogén a karbonsemlegesség egyik alapvető eleme, és az európai közérdekeket képviselő projektekben kiemelkedő szerepet fog játszani – hangsúlyozta. Hegedüs Ákos a Linde Gáz Magyarország Zrt. vezérigazgatója epdig azt emlete ki, hogy a vállalatcsoport az egyik legnagyobb tapasztalattal rendelkezik a hidrogéngyártásban, felhasználásban, és tárolásban. Valamint közös célnak nevezte a szén-dioxid-semleges zöld megoldások elindítását, támogatását.

Nyitókép: MTI/Mohai Balázs
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018