INFORÁDIÓ 
2020. július 16. csütörtök
Valter

népesedés

születésszám

statisztika

gyermekvállalás

szülő

termékenység

nők

szülőképes korú nők

A gyerekek többsége már a harmincasoknál születik

A gyerekek többsége már a harmincasoknál születik

Évente körülbelül 89-90 ezer gyermek születik Magyarországon, ez a szám pedig csaknem 100 ezerrel kevesebb, mint az 1970-es években – mondta Kamarás Ferenc, a Központi Statisztikai Hivatal főtanácsadója az InfoRádiónak. Míg a 90-es években a kívánt gyermekek több mint 80 százaléka a szülők 30 éves koráig megszületett, addig mára teljesen megfordult ez az arány.

A hetvenes évek babyboomja idején évente 180-190 ezer gyermek jött világra. Aztán ez a nyolcvanas évek során 125-130 ezerre mérséklődött, és körülbelül ennyi volt a születések száma a rendszerváltás idején is. Ezt követően viszont jelentős csökkenésbe ment át: 1997-ben esett először 100 ezer alá a születések száma, és utána 2011-ben történelmi minimumot ért el, 88 ezerrel. Ilyen alacsony még a korábbi években, évtizedekben, sőt másfél évszázadban sem volt – mondta Kamarás Ferenc, a Központi Statisztikai Hivatal főtanácsadója az InfoRádiónak.

Ezt követően elindult egy emelkedés, és 2016-ben elérte a 93 ezret a születésszám. Az elmúlt három évben azonban ismét csökkenni kezdett, ebből az utóbbi két évben

89-90 ezer között ingadozik a születések száma évente.

A főtanácsadó szerint kitolódott a gyermeket vállalók kora is. "A kilencvenes években a 20-24 évesek körében volt a leggyakoribb a gyermekvállalás, 2010-től a 25-29 éves korúakra tolódott át, majd később a 30-34 évesekre, és jelenleg is ez az az életkor, amikor a leggyakoribb a gyermekvállalás.

Sőt, jelenleg a 35-39 évesek is gyakrabban vállalnak gyermeket, mint a rendszerváltás idején a legmagasabb termékenységgel rendelkező 20-24 évesek"

– mondta Kamarás Ferenc. Szerinte ez a folyamat emelte az átlagos gyermekvállalási életkort, ami a kilencvenes években még 23 év volt, és a rendelkezésre álló utolsó, 2018-as adat szerint ez már 28,8 év volt. Vagyis 5,8 évvel tolódott ki, hogy átlagosan hány évesen válik szülővé valaki.

"Mindez azt jelenti, hogy míg a kívánt gyermekek 81 százaléka megszületett 30 éves korig az 1990-es években, addig

jelenleg a gyermekek többsége, 51 százaléka a 30 év feletti korcsoportoknál jön világra"

– mondta Kamarás Ferenc.

Közrejátszott az is, hogy a húszas éveik elején járó nők termékenysége mintegy egyharmadára csökkent az elmúlt 30 évben, a 25-29 év közöttieké is mintegy 30 százalékkal esett vissza. Ezzel párhuzamosan a harmincas éveik elején járó nők termékenysége megduplázódott, a másik felében járó nőké pedig majdnem megtriplázódott. Ezek a jelenségek állnak az átlagos életkor emelkedése mögött – tette hozzá a főtanácsadó.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

KSH - gyermekszám, gyermeket vállaló nők
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018