eur:
393.54
usd:
367.98
bux:
66314.42
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

A gyerekek többsége már a harmincasoknál születik

Évente körülbelül 89-90 ezer gyermek születik Magyarországon, ez a szám pedig csaknem 100 ezerrel kevesebb, mint az 1970-es években – mondta Kamarás Ferenc, a Központi Statisztikai Hivatal főtanácsadója az InfoRádiónak. Míg a 90-es években a kívánt gyermekek több mint 80 százaléka a szülők 30 éves koráig megszületett, addig mára teljesen megfordult ez az arány.

A hetvenes évek babyboomja idején évente 180-190 ezer gyermek jött világra. Aztán ez a nyolcvanas évek során 125-130 ezerre mérséklődött, és körülbelül ennyi volt a születések száma a rendszerváltás idején is. Ezt követően viszont jelentős csökkenésbe ment át: 1997-ben esett először 100 ezer alá a születések száma, és utána 2011-ben történelmi minimumot ért el, 88 ezerrel. Ilyen alacsony még a korábbi években, évtizedekben, sőt másfél évszázadban sem volt – mondta Kamarás Ferenc, a Központi Statisztikai Hivatal főtanácsadója az InfoRádiónak.

Ezt követően elindult egy emelkedés, és 2016-ben elérte a 93 ezret a születésszám. Az elmúlt három évben azonban ismét csökkenni kezdett, ebből az utóbbi két évben

89-90 ezer között ingadozik a születések száma évente.

A főtanácsadó szerint kitolódott a gyermeket vállalók kora is. "A kilencvenes években a 20-24 évesek körében volt a leggyakoribb a gyermekvállalás, 2010-től a 25-29 éves korúakra tolódott át, majd később a 30-34 évesekre, és jelenleg is ez az az életkor, amikor a leggyakoribb a gyermekvállalás.

Sőt, jelenleg a 35-39 évesek is gyakrabban vállalnak gyermeket, mint a rendszerváltás idején a legmagasabb termékenységgel rendelkező 20-24 évesek"

– mondta Kamarás Ferenc. Szerinte ez a folyamat emelte az átlagos gyermekvállalási életkort, ami a kilencvenes években még 23 év volt, és a rendelkezésre álló utolsó, 2018-as adat szerint ez már 28,8 év volt. Vagyis 5,8 évvel tolódott ki, hogy átlagosan hány évesen válik szülővé valaki.

"Mindez azt jelenti, hogy míg a kívánt gyermekek 81 százaléka megszületett 30 éves korig az 1990-es években, addig

jelenleg a gyermekek többsége, 51 százaléka a 30 év feletti korcsoportoknál jön világra"

– mondta Kamarás Ferenc.

Közrejátszott az is, hogy a húszas éveik elején járó nők termékenysége mintegy egyharmadára csökkent az elmúlt 30 évben, a 25-29 év közöttieké is mintegy 30 százalékkal esett vissza. Ezzel párhuzamosan a harmincas éveik elején járó nők termékenysége megduplázódott, a másik felében járó nőké pedig majdnem megtriplázódott. Ezek a jelenségek állnak az átlagos életkor emelkedése mögött – tette hozzá a főtanácsadó.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×