eur:
395.24
usd:
366.16
bux:
65310.93
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A bérleti díjak csökkentését javasolja a BKIK

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) azt javasolta a fővárosi és kerületi önkormányzatoknak, hogy a kereskedelmi egységek forgalmának visszaesésével arányosan enyhítsék a kereskedelmi célú ingatlanok bérleti díját a budapesti mikro-, kis- és középvállalkozások részére - közölte a fővárosi köztestület.

A kamara szerint mielőbbi lépések szükségesek ezen a területen a koronavírus-járvány negatív hatásainak enyhítésére, a gazdaság újraindításához.

A közlemény szerint Nagy Elek, a BKIK elnöke Karácsony Gergely főpolgármesternek és a budapesti kerületi polgármestereknek küldött levelében a budapesti mikro-, kis- és középvállalkozások részére javasol megoldást a kereskedelmi ingatlanok bérleti díjának ésszerű mérsékléséről a járványidőszakban. Eszerint a kereskedelmi egységek bérleti díját a járvány alatti forgalom visszaesésének megfelelő mértékben kellene csökkenteni.

A javaslat szerint az idei árbevételt hónapokra bontva, a tavalyi év ugyanazon időszakának eredményeivel hasonlítanák össze, így például 30 százalékos árbevétel csökkenés esetén az adott hónapra 30 százalékkal enyhítenék a bérleti díjat. Ezzel a kedvezménnyel a legalább 10 százalékos bevételcsökkenéssel járó hónapokra élhetnének a bérlők. A kedvezmény mértékét a BKIK 90 százalékban maximálná - írják a közleményben.

A BKIK koncepciójának megvalósításával a fővárosi és a kerületi önkormányzatok jelentős mértékben hozzájárulhatnának a területükön működő, jellemzően hazai tulajdonban levő kereskedelmi és lakossági szolgáltatóipari mikro-, kis-, és középvállalkozások túléléséhez, és a válságból való gyors kilábalásukhoz. Tekintettel arra, hogy a főváros és a kerületi önkormányzatok rendkívül eltérő módon állnak ehhez a kérdéshez, a BKIK javaslata iránytű lehet - vélik. A bérleti díjakból származó önkormányzati bevételek ilyen módon történő elengedése egyértelműen megtérülő vállalkozásfejlesztési beruházásként értelmezhető, amely a foglalkoztatáson, árurendelésen, és egyéb továbbgyűrűző hatásokon keresztül jelentős gazdaságélénkítő hatást fejthet ki a fővárosban - írta a BKIK.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×