eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Elemzők: hiányjel alakú kilábalás jöhet

A magyar gazdaság a koronavírus-járvány okozta erős fékezés után gyors növekedésnek indulhat, de nem tér vissza a korábbi szintre – mondta az InfoRádióban Horváth István, a Sberbank treasury vezetője.

A gazdaság lefékezését eltérő mértékűnek látják a pénzügyi szereplők. A legoptimistább a jegybank, míg az elemzők 3,8, az Európai Bizottság pedig 7 százalékos visszaesést vár.

Horváth István szerint Nagyon sokfajta kimenet várható, hiszen naponta érkeznek újabb és újabb hírek a járvány alakulásáról. A Sberbank számításai szerint a nagyon éles, zuhanás jelegű megállás után várhatóan egy elég gyors visszapattanás jöhet a magyar gazdaságban, de a válságot megelőző a szintre nem fog visszatérni.

"Hiányjelszerű alakot várunk, utána jöhet egy lassabb emelkedés, feltéve, hogy nem jön újabb fertőzési hullám" – mondta a szakember, és jelezte, a legjobb esetben 2,6 százalékos visszaeséssel számolnak.

A kormányzati intézkedések közül a legnagyobb segítség a gazdaságnak a hitelmoratórium, mert az jelentős összeg, emellett az állam vállal 1700 milliárdos költségvetési hiányt, amely az adóelengedésből és a kiadásnövelésből származik.

Horváth István jelentősnek tartja, hogy a jegybank is beszállt a gazdaságélénkítésbe 3250 milliárd forinttal. Ezeknek a programoknak a nagy része inkább hitelkiváltásra megy, nagy segítség, hogy olcsóbb hiteleket tudnak felvenni a vállalkozások. "A lazítások és háromezer milliárdot meghaladó csomag megpróbálja befoltozni a hiteltörlesztési moratórium okozta 2800 milliárd forintos lyukat, ami kiesés a bankrendszer számára és lefagyaszthatja a hitelezést. A hitelprogramok csak marginálisan javítanak az összképen, a kötvényvásárlási programok viszont jelentős támogatást jelentenek" – mondta a szakértő.

Ha ősszel viszont a mostanihoz hasonló új hulláma jön a járványnak, az szerinte katasztrofális lenne, arra az esetre az elemzők kilenc százaléknál is nagyobb zuhanást is prognosztizálnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×