INFORÁDIÓ
2021. július 29. csütörtök
Flóra, Márta

sberbank

gazdasági növekedés

gdp

Elemzők: hiányjel alakú kilábalás jöhet

Elemzők: hiányjel alakú kilábalás jöhet

InfoRádió

A magyar gazdaság a koronavírus-járvány okozta erős fékezés után gyors növekedésnek indulhat, de nem tér vissza a korábbi szintre – mondta az InfoRádióban Horváth István, a Sberbank treasury vezetője.

A gazdaság lefékezését eltérő mértékűnek látják a pénzügyi szereplők. A legoptimistább a jegybank, míg az elemzők 3,8, az Európai Bizottság pedig 7 százalékos visszaesést vár.

Horváth István szerint Nagyon sokfajta kimenet várható, hiszen naponta érkeznek újabb és újabb hírek a járvány alakulásáról. A Sberbank számításai szerint a nagyon éles, zuhanás jelegű megállás után várhatóan egy elég gyors visszapattanás jöhet a magyar gazdaságban, de a válságot megelőző a szintre nem fog visszatérni.

"Hiányjelszerű alakot várunk, utána jöhet egy lassabb emelkedés, feltéve, hogy nem jön újabb fertőzési hullám" – mondta a szakember, és jelezte, a legjobb esetben 2,6 százalékos visszaeséssel számolnak.

A kormányzati intézkedések közül a legnagyobb segítség a gazdaságnak a hitelmoratórium, mert az jelentős összeg, emellett az állam vállal 1700 milliárdos költségvetési hiányt, amely az adóelengedésből és a kiadásnövelésből származik.

Horváth István jelentősnek tartja, hogy a jegybank is beszállt a gazdaságélénkítésbe 3250 milliárd forinttal. Ezeknek a programoknak a nagy része inkább hitelkiváltásra megy, nagy segítség, hogy olcsóbb hiteleket tudnak felvenni a vállalkozások. "A lazítások és háromezer milliárdot meghaladó csomag megpróbálja befoltozni a hiteltörlesztési moratórium okozta 2800 milliárd forintos lyukat, ami kiesés a bankrendszer számára és lefagyaszthatja a hitelezést. A hitelprogramok csak marginálisan javítanak az összképen, a kötvényvásárlási programok viszont jelentős támogatást jelentenek" – mondta a szakértő.

Ha ősszel viszont a mostanihoz hasonló új hulláma jön a járványnak, az szerinte katasztrofális lenne, arra az esetre az elemzők kilenc százaléknál is nagyobb zuhanást is prognosztizálnak.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Sberbank – Horváth István treasury vezető
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018