eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Aranyrúd a Magyar Nemzeti Bank (MNB) sajtótájékoztatóján a jegybank székházában 2018. október 16-án. Az MNB tízszeresére növelte Magyarország aranytartalékát, a döntéssel 2018 októberében a jegybank nemesfém állománya a korábbi 3,1 tonnáról 31,5 tonnára emelkedett, melynek értéke mintegy 1,24 milliárd dollár.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Megbírságolta a Magyar Fejlesztési Bankot a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank átfogó vizsgálatot tartott az MFB-nél.

Tizenegymillió forintra bírságolta a Magyar Fejlesztési Bankot (MFB) a Magyar Nemzeti Bank (MNB), egyebek között vállalatirányítási, informatikai és hitelkockázati szabályozási területen feltárt hiányosságok miatt - közölte a pénzintézet a tőzsde honlapján hétfőn.

A határozatban az MNB előírta, hogy a hitelkockázat területén a bank a hatályos jogszabályi előírásokkal és a vonatkozó MNB ajánlásban foglaltakkal összhangban határozza meg az általa spekulatív ingatlanfinanszírozásnak tekintett ügyletek definícióját.

A vállalati hitelügyletek terén a banknak fejlesztenie kell az ügyfélcsoport nyilvántartás adatminőségét, meg kell erősítenie a folyamatba épített kontrollokat az ügyfélcsoportokra vonatkozó jogszabályi előírás maradéktalan betartása érdekében.

Az MNB előírta azt is, hogy az MFB a természetes személyek kezességének értékét mindenkor a belső szabályzatának megfelelően határozza meg, gondoskodjon a fedezeti szorzók módosításáról, illetve folyamatos kontrolljáról az informatikai rendszerben. Az ügyfél minősítés jogszabályi megfelelősége érdekében az ügyfél minősítéseket mindig a belső szabályzatában leírtak betartásával végezze, a folyamatba legyenek beépítve a hibákat kiszűrő kontrollpontok. A jegybank előírta azt is, hogy a számvitel területén mindenkor a hatályos jogszabályoknak megfelelő időben és módon alakítsa ki a számviteli szabályzatait a pénzintézet - közölte az MFB.

A jegybank a felügyeleti adatszolgáltatás és az információbiztonság területén is feltárt hiányosságokat, és előírta például, hogy a kiszolgálókon és hordozható számítógépeken lévő kockázatarányos vírusvédelmi megoldásról is gondoskodjon a fejlesztési bank.

Az MNB előírta a banknak, hogy az előírt kötelezettségekkel kapcsolatos intézkedések végrehajtásának ellenőrzéséről készített - az igazgatóság által megtárgyalt és a felügyelőbizottság által jóváhagyott - belső ellenőri jelentését és az intézkedések végrehajtását alátámasztó dokumentumokat 2021. február 28-ig küldje meg a jegybanknak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×