eur:
394.5
usd:
369.79
bux:
65295.07
2024. április 19. péntek Emma
Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára nyilatkozik a sajtónak a családszervezetek jótékonysági vásárán a budapesti Millenáris Parkban 2018. december 1-jén.
Nyitókép: Szigetváry Zsolt

Hitelt kap Vietnam Magyarországtól - de nem akármire

Az idegenforgalom és a szellemi tőke jár majd jól az ázsiai országban és akár hazánkban is.

Magyarország kötött segélyhitelekkel támogatja Vietnam gazdasági és szociális fejlődését, együttműködik vele az idegenforgalom növelése, a szakképzés és a családtámogatás területén - közölte hétfőn Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára Hanoiban.

Az államtitkár egy fideszes parlamenti delegáció élén, a vietnami-magyar baráti tagozat három tagjával - Szatmáry Kristóffal, Csenger-Zalán Zsolttal és Potápi Árpáddal - látogatott Vietnamba. A látogatás amiatt is aktuális volt, hogy a két ország az idén ünnepli diplomáciai kapcsolatai felvételének 70. évfordulóját. Találkoztak a nemzetgyűlés alelnökével, a kormánypárt külügyekért felelős tagjával, valamint a szociális, munka- és rokkantügyi miniszterrel.

Vietnam dinamikusan fejlődő ország, tartósan hét százalék körüli gazdasági növekedéssel, és ezzel párhuzamosan számottevő szociális fejlődéssel, a szegénység folyamatos csökkentésével - emlékeztetett Novák Katalin.

A két ország közötti kereskedelem volumene folyamatosan nő. Magyarország kötött segélyhitelekkel segíti az ország fejlődését, egyebek között egy komoly beruházás keretében

felépít egy onkológiai kórházat

itt, és segített kialakítani a vietnami népesség-nyilvántartási rendszert. A két ország együttműködik a kétoldalú idegenforgalom fejlesztésében is - mondta az államtitkár.

A küldöttség tárgyalásain szó volt az egyes országok demográfiai kilátásairól, arról, hogy míg Magyarországon és általában Európában csökken a népességszám, addig Délkelet-Ázsiában egyelőre nincs ilyen jelenség, de számítanak rá, hogy lesz. Ezért a vietnami vezetés is látja annak fontosságát, hogy a társadalom- és gazdaságpolitikában a családokat helyezze a középpontba, és érdekli a magyar gyakorlat.

Hanoi számára fontos a munkaerőpiaci és a szakképzési együttműködés is.

Magyarország 200 vietnami diáknak nyújt állami ösztöndíjat magyarországi felsőoktatási intézményekben, hazájuk igényei szerinti szakokon.

A 70 éves diplomáciai évforduló alkalmából a hanoi magyar nagykövetség számos kulturális programot szervez az idén. A magyar kultúra terjesztésében jelentős szerepet játszik majd a hamarosan megnyíló Magyar Művelődési és Közösségi Ház - mondta Novák Katalin.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kezd magára találni a forint

Kezd magára találni a forint

A hajnali órákban toltak egy szintet a forint euróval szembeni árfolyamán, melynek nyomán a kurzus a 394-es szintről a 396-os szint közelébe ugrott, majd legalább olyan gyorsan szúrt vissza a nyitószintig. Délelőtt viszont lassan tovább veszített értékéből a magyar deviza, de délután az euró dollárhoz képesti erősödését a forint is lekövette. Az izraeli válaszcsapás hírére a befektetők ismét kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×