eur:
395.02
usd:
371.02
bux:
65160.25
2024. április 19. péntek Emma
Nyomásmérő óra Algyőn, az MMBF Földgáztároló Zrt. szőregi biztonsági gáztározójában. A magyar földgázmezők, a kereskedelmi tárolók és a stratégiai tároló kereskedelmi része zavartalanul táplálják be a földgázt a nagynyomású szállítórendszerbe.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Változás a magyar biztonsági földgáztároló körül

Az állami MFB Magyar Fejlesztési Bank eladja 51 százalékos tulajdonrészét.

A Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) teljes egészében megvásárolja az eddig kisebbségi tulajdonában álló, földgáztárolást végző MMBF Földgáztároló Zrt.-t – írja a Népszava a GVH honlapján megjelent közlés alapján.

Az eladó a társaságban eddig 51 százalékos tulajdonrészt birtokló, állami MFB Magyar Fejlesztési Bank. A tervezett vételár 19,9 milliárd forint – derül ki az MSZKSZ honlapján közzétett, márciusi közgyűlési határozatokból. A lap szerint ezzel a lépéssel a stratégiai gázkészleteket is tároló cég irányítása az államtól átkerül a névleg a hazai energiacégek tulajdonolta, ám valójában állami ellenőrzés alatt álló szövetséghez.

Az algyői MMBF-egység 1,9 milliárd köbméter gáz tárolására alkalmas. A többi, mintegy 4,4 milliárd köbméter tárolására alkalmas hazai mezőt az állami MVM tulajdonában lévő MFGT jegyzi. Ebből eddig 1,2 milliárd köbméter az ország biztonsági gázkészletei tárolására szolgált.

2018-ban törölték azt a szabályt, hogy a biztonsági gázkészletet csak állami cég tárolhatja, idén áprilisban pedig 1,2 milliárd köbméterről 1,45 milliárd köbméterre növelték a kötelező biztonsági szintet. A biztonsági készletek eddig is az MSZKSZ tulajdonában álltak, csak a tároló nem. A biztonsági gázkészletekre az elmúlt tíz év során nem volt érdemi szükség, de a kormány az ukrán-orosz szerződés bizonytalan sorsa miatt idén többlettárolást rendelt el.

A magyar biztonsági gázkészlet mértéke 1,2 milliárd köbméter, 2017 harmadik negyedéve előtt még 920 millió köbméter volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×