eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Nyitókép: wizzair.com/Arpad Foldhazi

Kompenzációt fizet az utasoknak és változtat gyakorlatán a Wizz Flex miatt a Wizz Air

A Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH) számos fogyasztói panasz érkezett, ezek alapozták meg a légitársaság Wizz Flex repülőjegy-kiegészítő szolgáltatásának vizsgálatát.

Aki megvásárolja a kiegészítő szolgáltatást, az külön díj nélkül módosíthatja a repülőjegyét, csak az esetleges vitel- és poggyászdíj-különbözetet kell megfizetni. A versenyfelügyeleti eljárás azonban olyan részletszabályokat tárt fel, amelyekről a fogyasztók feltehetően nem kapnak megfelelő tájékoztatást, ám a gyakorlatban jelentősen csökkenthetik az ingyenes járatmódosítások számát - olvasható a GVH honlapján.

A GVH az eljárásban elfogadta a Wizz Air kötelezettségvállalását, amelynek fejében a Wizz Flex szolgáltatást 2010 óta igénybe vevők összesen mintegy negyedmilliárd forint kompenzációt kapnak. Emellett a cég módosítja a kifogásolt tájékoztatási gyakorlatát, és átalakítja a rendszereit a Wizz Flex felhasználóbarát és egyszerű használata érdekében. Vállalták azt is, hogy tájékoztató kampányt kezdenek az utasok fogyasztói jogairól.

Az eljárásban feltárt, kifogásolt dolgok és a változtatások:

A Wizz Air a Kötelezettségvállalást elfogadó határozat kézhezvételét követő 6 hónapon belül vállalja, hogy a több fogyasztó együttes foglalására vonatkozóan olyan átlátható és könnyen kezelhető informatikai felületet alakít ki, amelyen a foglalást végző személy egyszerűen online szétválaszthatja a foglalásokat, és személyenként akár külön-külön is igénybe vehetik, külön használhatják a Wizz Flex szolgáltatást online módon.

Ha ugyanannak a foglalásnak „több utasa van”, az eddigi gyakorlattal szemben csak egy vagy néhány utas számára is meg lehet majd vásárolni a Wizz Flex szolgáltatást (tehát nem szükséges minden utasra megvásárolni azt), ekként e szolgáltatás iránybevételére (a foglalás utasok szintjén történő módosítására és törlésére) utasonként is lehetőség lesz. A visszaút tekintetében azonban az útirány módosítására a Wizz Flex szolgáltatás továbbra sem adna lehetőséget (kivéve, ha a fogyasztó külön jegyet vásárol az oda és a visszaútra); (6 hónapon belül)

a Wizz Flex szolgáltatás a visszaút tekintetében az útirány módosítására nem ad lehetőséget, de az erről szóló tájékoztatás nem volt egyértelmű, ezért megváltoztatja a légitársaság arra, hogy a „visszaút” kifejezés az online foglalás során a kiindulási állomásra való visszatérést jelenti, nem pedig egy új célállomásra való továbbutazást (15 napon belül megvalósul)

a Wizz Flex szolgáltatás használatával történő járatmódosítás esetén nem lehetséges, az eredeti foglalási díjnál olcsóbb foglalási díj elérése, és a cég nem téríti vissza a fogyasztók részére az eredeti foglalási díjnak (teljes vitel díj) és az esetleg elérhető az eredeti foglalási díjnál olcsóbb módosított járat viteldíjának a különbözetét - erről is megfelelő tájékoztatást fognak adni ezután (15 napon belül megvalósul)

A kompenzáció

A légitársaság vállalta, hogy

  • a Wizz Flex szolgáltatást 2010 óta igénybe vevő valamennyi fogyasztónak átalány-kompenzációt ír jóvá
  • díjkülönbözetet ír jóvá azon fogyasztóknak, akiknek az új járatra szóló viteldíjuk alacsonyabb lett volna, mint az eredeti repülőjegyük ára, viszont ezt korábban a légitársaság nem fizette vissza nekik

A kompenzációban érintett utasok száma 120-220 ezer köé tehető, az átlagos kifizetett összeg 8,3 euró lesz fejenként.

A kompenzációt a cég a fogyasztók Wizz fiókjában írja jóvá, és a fogyasztóknak 5 évig van lehetőségük arra, hogy azt felhasználják vagy bankszámlaszámuk elküldésével kérjék annak készpénzre váltását.

Az 5 év elteltével a fel nem használt kreditek értékét a Wizz Air az SOS Gyermekfalu Alapítványnak utalja át.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×