eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Az álláskeresők harmada egy éve nem tud elhelyezkedni

Az álláskeresők száma júniusban 3,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, de 2 százalékkal kevesebb volt a májusinál; a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) nyilvántartásában a júniusi zárónapon 248 200 álláskereső szerepelt.

Az NFSZ honlapján közölte: júniusban a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 5,3 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 3,7 százalék.

A legalacsonyabb érték továbbra is Győr-Moson-Sopron megyében volt.

Júniusban 38 700 álláskereső kérte nyilvántartásba vételét a kirendeltségeken, 13,2 százalékuk első alkalommal regisztrált. Az új belépők száma az előző év azonos időszakához képest 4,5 százalékkal csökkent. Az álláskeresők 8,9 százaléka, 22 200 volt pályakezdő. A legtöbb álláskereső pályakezdő fiatalt Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében tartották nyilván, de Jász-Nagykun-Szolnok és Somogy megyében is jelentős volt a számuk.

Az álláskeresők 27,4 százaléka, 68 100 ember tartósan, több mint egy éve keresett munkát, ez 0,4 százalékpontos növekedés az egy évvel korábbinál.

Az év hatodik hónapjában 35 300 volt a 25 év alatti és 63 700 az 55 év feletti álláskeresők száma, arányuk 14,2, illetve 25,6 százalékot tett ki.

Az NFSZ adatai szerint júniusban 135 900 álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra,

  • 48,6 százalékuk álláskeresési ellátásban,
  • a többiek szociális jellegű támogatásban részesültek.
  • Az álláskeresők 45,3 százaléka semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott.

A foglalkoztatók 30 000 új betölthető álláshelyet jelentettek be júniusban, ezek 51,3 százalékához igényeltek támogatást. Az újonnan bejelentett támogatott álláshelyek száma 15 400 volt, amelynek 39,4 százaléka a közfoglalkoztatáshoz tartozott.

Júniusban 103 400 álláslehetőség állt rendelkezésre, amelyből 75 700 betöltetlen maradt.

Az év hatodik hónapjában 259 munkavállaló csoportos létszámleépítését jelentették be a foglalkoztatók. Az elbocsátások a szektorok közül az alsóruházat gyártását, a számítógépes programozást, a vízi létesítmény építését, biztosítási ügynöki, brókeri tevékenységet és a vegyes termékkörű nagykereskedelmet, területileg pedig Tolna, Győr-Moson-Sopron, Csongrád megyét és Budapestet érintette.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által használt munkanélküliségi ráta 3,4 százalékos volt a 2019. március-májusi gördülő negyedévben, a 15-74 éves népességből 160 400-an voltak munka nélkül. A ráta az előző év azonos időszakához képest 0,3 százalékponttal volt alacsonyabb.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×