INFORÁDIÓ 
2019. október 17. csütörtök
Hedvig

őszibarack

gyümölcs

fajta

Fajtaváltásért kiált a magyar őszibarack

Fajtaváltásért kiált a magyar őszibarack

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó

Még nem tudni, milyen lesz itthon az őszibarack termés idén, de a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint fajtaváltásra van szükség ennél a gyümölcsnél, ezért fajtabemutatót tartott a gazdálkodóknak a szakmai szervezet.

Az őszibarack esetében fajtaváltásra lenne szükség - hívta föl a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke az InfoRádiónak nyilatkozva. Mártonffy Béla szerint a lényeg, hogy megfelelő, Magyarországon termeszthető fajtákat találjanak, továbbá, miután a gyümölcs termesztése nagyon visszaesett az országban, a szezont is el tudják húzni.

"Nagyon finomak voltak a magyar őszibarackok, de a hőállóságuk gyenge volt, ezért

egy teljesen új rekonstrukcióra kerül sor"

– fogalmazott Mártonffy Béla. Ebből a célból a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, illetve a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóság fajtabemutatót tartott. Bemutattak egy olasz nemesítőt, így elképzelhető, hogy a jövőben egy Olaszországban kikísérletezett őszibarackfajtát termeszthetnek majd a gazdák.

Mártonffy Béla szerint Magyarországon

vissza kell térni a korrekt fajtakísérleti hálózat kiépítéséhez,

hiszen a magyar gazdák ezeken keresztül tudnak a legközvetlenebb módon információhoz jutni. Ez a hálózat az utóbbi években visszafejlődött, de a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakmai és egyéb támogatások révén ezt újjá kívánja szervezni - tette hozzá a szakember.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Fajtaváltásért kiált a magyar őszibarack
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018