INFORÁDIÓ
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz

nav

adó

webshop

e-kereskedelem

Nagy rossz hír a webshopokban vásárlóknak

Nagy rossz hír a webshopokban vásárlóknak

Infostart

Kevesebb mint két év múlva megszűnik a 22 eurónál olcsóbb, külföldről rendelt áruk adómentessége.

A külföldi, főleg távol-keleti webáruházakból temérdek mennyiségű kis értékű holmi érkezik vámmentesen Magyarországra. Tavaly 2,7 millióan, 400 milliárd forint értékben rendeltek árucikkeket, évről évre 25 százalékos a növekedés ezek terén. Ezek között rengeteg alul árazott csomag is jön, de veszélyes anyagok, kábítószerek is érkeznek így. Ennek a világnak 2021-ben vége lesz - tudta meg a Növekedés.hu Sepsi Edittől, a NAV repülőtéri igazgatóságának vezetőhelyettesétől.

Csak a postaforgalomban 120-130 ezer kisebb-nagyobb küldemény fordul meg naponta, olyan, és ehhez adódnak még a nagy nemzetközi légifutár-szolgálatok csomagjainak ezrei. A postaforgalomban érkezőkből átlagosan napi 3500 darabot tudnak átvizsgálni, a futárcégek csomagjai közül pedig 2-4 ezret vámolnak le magyar szervek,

mindössze 9-10 munkatárssal végzik ezt a munkát, karácsony előtt többel.

Sepsi elmondta, "megfelelő rutin és tapasztalat birtokában" szúrják ki a gyanús küldeményeket, így ha megnéznek 20 csomagot, mindegyikben van "érdekesség": elsősorban a webáruházak neve és a címzés, illetve az árumegnevezés kelt gyanút.

Túl általános megnevezéssel (például: fitnesztermék) sokan próbálkoznak szintetikus kábítószert Magyarországra juttatni.

Nehézség, hogy gyógyszerek, vegyi anyagok is nagy mennyiségben érkeznek, ezek között pedig a formátumot tekintve gyakori a fehér por. A nehezen azonosítható anyagok mellett sok hamisítvány is jön: tabletek, mobilok, ruhák, kozmetikai cikkek, gyerekjátékok - például Lego.

A jelenlegi szabályok szerint, ha 22 euró alatti értékű csomag jön, áfa- és vámmentesen érkezik. A 22,1 és 150 euró (47 700 forint) közötti küldemény még vámmentes, de már 27 százalékos áfa terheli, 150 euró felett pedig adó- és vámköteles a csomag. Ezt a lehetőséget számos ázsiai online kereskedő kihasználja.

Az a trükk, hogy 22 eurónál alacsonyabb összeget tüntet fel az ajándéknak nevezett csomagon, függetlenül attól, hogy értékes iPhone vagy esetleg tablet van benne.

Becslések szerint a 22 euró alatti küldemények adómentessége egymilliárd eurónyi bevételkiesést okozott a tagállamoknak, miközben csak 2015-ben 144 millió darab áfamentes küldemény érkezett az EU-ba.

Az Európai Unió már nem sokáig tűri a vámértékkel való visszaéléseket:

2021 január elseje után Brüsszel megszünteti a 22 eurónál kisebb értékű postai küldemények adómentességét.

Csak ez az intézkedés évente 7 milliárd euró plusz bevételt hozhat a tagállamoknak. Ráadásul a kiskapu becsukása jelentős mértékben javíthat a versenyfeltételeken.

A Magyar Posta és a NAV jelenleg is dolgozik azon, hogyan gyorsíthatná a nagy tömegben érkező áruk vámkezelését.

Az adóhatóság olyan honlapot hozna létre, ahol az ügyfél feltöltheti az adatokat az általa megrendelt küldeményről, ez alapján a rendszer automatikusan megállapítaná a fizetendő vámot, amelyet - a többi között - bankkártyával lehet kifizetni, vagyis az ügyfél saját maga végezné el az áru vámkezelését.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018