eur:
393.55
usd:
364.53
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Rekord összegre bólintott rá a német parlament

Minden korábbinál magasabb összeget, a kiadási és a bevételi oldalon egyaránt 356,4 milliárd eurót (116 ezer milliárd forint) előirányzó szövetségi költségvetést fogadott el a Bundestag.

Németország szövetségi államháztartása a kormánypártok szavazataival elfogadott javaslat alapján 2019-ben is egyensúlyban marad, a hazai össztermék (GDP) arányában számolt hiány az egymást követő hatodik évben lesz nulla százalékos.

A GDP-arányos államadósság az idei 61 százalékról 59 százalékra mérséklődik, 17 éve először süllyed a fegyelmezett államháztartási politikát előíró EU-s stabilitási és növekedési paktum 60 százalékban rögzített felső határa alá.

A kiadások és a bevételek csaknem 13 milliárd euróval növekednek az idei 343,6 milliárd euróhoz képest. Ez az első alkalom, hogy a kiadási vagy a bevételi oldal főösszege meghaladja a 350 milliárd eurót.

Az állami beruházások összege 38,9 milliárd eurót tesz ki 2019-ben, a legtöbb pénzt a közlekedési és a távközlési infrastruktúra fejlesztésére és lakásépítésre fordítják.

Emelik a többi között:

  • az oktatási és a kutatás-fejlesztési kiadásokat,
  • a családtámogatásokat,
  • a nemzetközi fejlesztési együttműködésre fordított forrásokat, amelyek legfőképpen az újabb menekülthullámok kialakulásának megelőzését szolgálják,
  • a védelmi kiadásokat, az ideinél 4,71 milliárd euróval többet, 43,21 milliárd eurót fordítanak a területre, ez azonban továbbra is messze elmarad a NATO-tagoktól elvárt, GDP-arányosan 2 százalékos céltól, ami nagyjából 75 milliárd eurót jelentene.
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×