eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Megújított húszezer forintos bankjegyek. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2014 és 2018 között folyamatosan újítja meg a jelenlegi bankjegysorozat címleteit. A 10 000 forintos után a második elem a megújított 20 000 forintos bankjegy, amelyet 2015. december 14-től hozott forgalomba a bank. A régi húszezres bankjegyek 2016 végéig használhatók fel a készpénzforgalomban. MTVA/Bizományosi: Faluldi Imre  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Faluldi Imre

Nagyot nőtt a hiány októberben

Októberben az államháztartás központi alrendszere - a központi költségvetés, a társadalombiztosítási alapok és az elkülönített állami pénzalapok - 181,6 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ez 348 millió forinttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

Az év első tíz hónapját 1678 milliárd forint hiánnyal zárta a központi alrendszer, ami 260 milliárd forinttal több az egy évvel korábbinál és az éves előirányzat 123,3 százalékának felel meg - derül ki a Pénzügyminisztérium szerdán kiadott részletes jelentéséből.

  • A központi költségvetés tízhavi hiánya 1691,3 milliárd forint volt,
  • a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 24,3 milliárd forintos hiányt mutattak,
  • az elkülönített állami pénzalapok 37,6 milliárd forintos többletet értek el.

Az általános forgalmi adóból származó bevételek 440,2 milliárd forinttal, a jövedéki adóból származó bevételek 74 milliárd forinttal emelkedtek a tavalyi év azonos időszakához képest. A személyi jövedelemadó bevételek 209 milliárd forinttal emelkedtek, a munkavállalók által fizetett nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulékok pedig 224,4 milliárd forinttal haladták meg a múlt év azonos időszakában befolyt összeget.

A Pénzügyminisztérium jelentése kiemelte,

októberben 131 milliárd forintot utalt át Brüsszel a magyar költségvetésbe,

amivel az idén érkezett uniós bevételek összege 472 milliárd forintra emelkedett.

A kiadási oldalról a jelentés arra hívja fel a figyelmet, hogy a novemberi hosszú hétvégére tekintettel a költségvetési szervek már október utolsó napjaiban elindították a bérkifizetéseket, amelyek értéke meghaladta a 100 milliárd forintot és a családtámogatások is hamarabb megérkeztek, ami mintegy 30 milliárd forintos tétel volt.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Indiában pénteken kezdődött meg a világ legnagyobb általános választása, amelyen közel 1 milliárd választásra jogosult adhatja le a szavazatát. A rendkívüli méretek miatt ezt a szokásosnál sokkal hosszabb időkeretben bonyolítják le, összesen hat héten keresztül zajlik a voksolás, eredményekre csak júniusban lehet majd számítani. A döntés nem könnyű, ugyanis számos olyan tényező van, amely befolyásolhatja a választók döntését. Elemzésünkben összeszedjük, hogy mi motiválhatja most az indiai szavazókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×