INFORÁDIÓ 
2020. október 24. szombat
Salamon

pénzügyminisztérium

hiány

költségvetés

államháztartás

Megújított húszezer forintos bankjegyek. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2014 és 2018 között folyamatosan újítja meg a jelenlegi bankjegysorozat címleteit. A 10 000 forintos után a második elem a megújított 20 000 forintos bankjegy, amelyet 2015. december 14-től hozott forgalomba a bank. A régi húszezres bankjegyek 2016 végéig használhatók fel a készpénzforgalomban. MTVA/Bizományosi: Faluldi Imre  *************************** Kedves Felhasználó!

Nagyot nőtt a hiány októberben

Infostart / MTI

Októberben az államháztartás központi alrendszere - a központi költségvetés, a társadalombiztosítási alapok és az elkülönített állami pénzalapok - 181,6 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ez 348 millió forinttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

Az év első tíz hónapját 1678 milliárd forint hiánnyal zárta a központi alrendszer, ami 260 milliárd forinttal több az egy évvel korábbinál és az éves előirányzat 123,3 százalékának felel meg - derül ki a Pénzügyminisztérium szerdán kiadott részletes jelentéséből.

  • A központi költségvetés tízhavi hiánya 1691,3 milliárd forint volt,
  • a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 24,3 milliárd forintos hiányt mutattak,
  • az elkülönített állami pénzalapok 37,6 milliárd forintos többletet értek el.

Az általános forgalmi adóból származó bevételek 440,2 milliárd forinttal, a jövedéki adóból származó bevételek 74 milliárd forinttal emelkedtek a tavalyi év azonos időszakához képest. A személyi jövedelemadó bevételek 209 milliárd forinttal emelkedtek, a munkavállalók által fizetett nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulékok pedig 224,4 milliárd forinttal haladták meg a múlt év azonos időszakában befolyt összeget.

A Pénzügyminisztérium jelentése kiemelte,

októberben 131 milliárd forintot utalt át Brüsszel a magyar költségvetésbe,

amivel az idén érkezett uniós bevételek összege 472 milliárd forintra emelkedett.

A kiadási oldalról a jelentés arra hívja fel a figyelmet, hogy a novemberi hosszú hétvégére tekintettel a költségvetési szervek már október utolsó napjaiban elindították a bérkifizetéseket, amelyek értéke meghaladta a 100 milliárd forintot és a családtámogatások is hamarabb megérkeztek, ami mintegy 30 milliárd forintos tétel volt.

Nyitókép: Faluldi Imre
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018