INFORÁDIÓ 
2020. július 15. szerda
Henrik, Roland

komlótermesztés

heineken

magyar ökumenikus segélyszervezet

Komlóültetvény 2018. november 13-án a Somogy megyei Kastélyosdombón, ahol sajtótájékoztatót tartottak a helyi komlótermesztés elindulásáról. A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a Heineken Hungária együttműködéseként 30 millió forintból indult beruházás keretében a segélyszervezet szociális és fejlesztő központjának dolgozói 2500 tő komlót ültetnek el a központhoz tartozó egy hektáros területen. A várható jövő évi hozam két tonna komló lesz, amelyet a Heineken piaci áron felvásárol és sörkészítéshez használ fel.

Újraindult a komlótermesztés Magyarországon

Infostart / MTI

Az első növények elültetésével komlótermesztésbe kezdtek a Somogy megyei Kastélyosdombón. A termés vevője is megvan.

Újraindult a magyarországi komlótermesztés. A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a Heineken Hungária együttműködéseként 30 millió forintból indított beruházás keretében a segélyszervezet szociális és fejlesztő központjának dolgozói 2500 palántát ültetnek el a központhoz tartozó, egyhektáros területen. A jövővre várható kéttonnás termést a Heineken piaci áron felvásárolja és felhasználja a sörkészítéshez.

Nagy István agrárminiszter az eseményen utalt arra, hogy a komlótermesztés munkát ad hátrányos helyzetű embereknek. Szavai szerint a komlótermesztésnek egykor nagy hagyománya volt Magyarországon. Ez a hagyomány a segélyszervezet és Heineken összefogásával éledhet fel, és

ha kezdeményezés sikeres lesz, az agrártárca támogatja további komlóültetvények létrehozását.

Jelezte, hogy januárban 40 milliárd forint pályázati forrás nyílik meg élelmiszeripari vállalkozások számára, a keretösszegből akár a kastélyosdombói komló szárításához, pelletálásához is lehet támogatást nyerni, segítve annak késztermékként való értékesítését.

A Heineken tájékoztatása szerint a cég hajlandó a Kastélyosdombón eredetileg tervezettnél is több komlót vásárolni, ezért minden adott ahhoz, hogy a község és környéke felkerüljön Magyarország gazdasági térképére, a hazai komlótermesztés otthonává váljon - fogalmazott.

Az átmeneti otthon egykori lakóinak is segít

Lehel László, a segélyszervezet elnök-igazgatója azt hangsúlyozta: a komlótermesztéssel "új területre merészkednek", de bármit is tesznek, azt mindig annak figyelembevételével teszik, hogy segítsenek az embereken. Kitért rá, a segélyszervezet azért hozott létre és működtet Kastélyosdombón családok átmeneti otthonát, indított szociális vállalkozást, hogy a hátrányos helyzetű embereknek ne csak apró dolgokban nyújtsanak segítséget, hanem hozzájáruljanak sorsuk jobbra fordulásához. Jelezte, hogy az otthon számos egykori lakója "kiköltözött a faluba", integrálódott, megállja a helyét, de ennek akkor van értelme, ha meg tudják oldani a visszafoglalkoztatásukat.

A Heineken több magyar alapanyagot is használ

Geert Swaanenburg, a Heineken Hungária vezérigazgatója különleges lehetőségnek nevezte, hogy a söripari cég részt vehet a komlótermesztés magyarországi újraindításában, mint egy várhatóan hosszú távon is fenntartható tevékenységben, segítve rászorulók foglalkoztatását, valamint egy elmaradott térség felemelkedését.

Szólt arról, hogy a cégnek fontosak a magyar alapanyagok és a magyar gazdákkal való jó együttműködés. Példaként hozta fel, tevékenységük során magyar meggyet és bodzát is felhasználnak.

Lévai Anikó, a segélyszervezet jószolgálati nagykövete, a kormányfő felesége a szervezet kastélyosdombói tevékenységét méltatva azt mondta, hogy egyedülálló programjuk átmeneti helyett állandó, stabil megoldást, az értékes élet esélyét kínálja az ide költöző családoknak.

Bízom abban, hogy a komlópalánták elültetése az első lépés egy nagyon sikeres, széles körben elterjeszthető, minél több krízishelyzetbe kerülő családnak kiutat mutató modell elterjedésében - fogalmazott a jószolgálati nagykövet.

Nyitókép: MTI/Varga György
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018