eur:
392.37
usd:
365.87
bux:
66823.06
2024. április 26. péntek Ervin
Autók haladnak a szmogban a fővárosi Sztehlo Gábor rakparton 2017. január 22-én. Tarlós István főpolgármester elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát Budapesten. A háttérben a Lánchíd látható.
Nyitókép: MTI Fotó: Marjai János

Leírható lesz a cégeknek az autóbérlés és -lízingelés áfája

Az őszi adómódosítások részeként várhatóan változni fog a személygépkocsi-bérlet áfája 2019 január elsejétől. A részletekről Hegedűs Sándor, az RSM adóüzletág-vezetője beszélt az InfoRádióban.

Eddig ha valaki gépkocsit vett bérbe, illetve lízingelt, és tudta igazolni, hogy milyen mértékben használja vállalkozási célra azt, akkor ilyen mértékben az áfáját levonhatta - tudta meg az InfoRádió Hegedűs Sándortól, az RSM adóüzletágának vezetőjétől. Az új, a jelenleginél kedvezőbb szabály szerint viszont

ha valaki bármilyen mértékben cégérdekből használja bérelt gépjárművét, rögtön megkapja azt a jogot, hogy a bérlet vagy az operatív lízing esetében a kapcsolódó áfa felét levonja. "Akkor is, ha az üzleti érdek mondjuk csak 5 vagy 10 százalék"

- magyarázta Hegedűs. A pénzügyi könnyítés mellett ez adminisztrációs tehercsökkentés is, hiszen nem kell a cég "írói munkássága részeként útnyilvántartásokat előállítani".

További jó hír, hogy a száz százalékos lehetőség nem szűnik meg azok számára, akik több mint fele mértékben céges célokra használják a járművet.

"Ötven százalékot tehát mindenképp le lehet vonni, de ha valaki például útnyilvántartásokkal tudja igazolni, akkor akár ennél többet is"

- foglalta össze az egyértelműsítés kedvéért Hegedűs Sándor. Úgy vélte, hogy mivel a céges autók jelentős hányadát operatív (nem zárt végű) lízinggel vagy hosszútávú bérlettel hasznosítják, a változtatás

a céges autók állományának 70-80 százalékát is érintheti.

A szakértő még azt is elmondta, az újonnan forgalomba helyezett autóknak ma már a többsége céges.

A témáról bővebben hallhatnak hétfő este 7-től az InfoRádió Adó-Infó című műsorában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×