eur:
395.07
usd:
370.91
bux:
65143.66
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

2020 után is kitarthat a lakásépítési kedv

Jelentősen nőtt az új lakások építésének száma az év első kilenc hónapjában, a Központi Statisztikai Hivatal közlése szerint. Az építési kedv elsősorban a kisebb városokban nőtt, és várhatóan 2020 után is kitart.

Az év első kilenc hónapjában több mint 10 ezer új lakás épült, ez 28 százalékkal több, mint a tavalyi azonos időszakban – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az adatokat elemezve Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta: látszik, hogy a lakásépítési boom még folyamatosan tart. Ez azt vetíti előre, hogy idén több mint 20 ezer új lakás is épülhet, ami 8 éves rekordnak felel meg. A lakásépítések száma visszatérhet a válság előtti szintre, amikor ezt a lélektani határt folyamatosan meghaladta az új lakások száma.

A szakértő hangsúlyozta, hogy várhatóan 2020 után sem állnak le az építkezések.

"Fejleményként jelent meg a piacon, bizonyos feltételek estén az 5%-os lakásáfát alkalmazni lehet 2020 után is. 2019 után tehát várhatóan nem állnak le drasztikusan a lakásépítések, hanem kitolódik 2020-ra vagy esetleg 2021-re is" - mondta Balogh László. Ez áttételesen csökkentheti a munkaerő-költségeket, és stabilizálhatja a lakásárakat.

Idén az új lakáspiac elsősorban a községekben és a kisebb városokban élénkült meg – mondta Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

"2017-ben vezették be az egyszerű bejelentés intézményét, vagyis gyorsabban, könnyebben, kisebb adminisztrációval lehet családi ház építésébe fogni. Hamarabb elkészülhetnek tehát ezek az ingatlanok - már ha talál az ember megfelelő munkást, aki megépíti. Mivel a kisebb városokban és a községekben ilyen lakások vannak, és az új építésűeknél is családi- vagy ikerházas ingatlanok létesülnek, ezért tevődhetett át most a hangsúly az ilyen építkezések és ilyen településtípusok irányába".

Valkó Dávid hozzátette, hogy egyre többen építkeznek a nagyvárosok agglomerációjában, sokan például a fővárosi lakások árából vesznek kertes házat a környező településeken.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×