INFORÁDIÓ 
2019. május 23. csütörtök
Dezső

nyugdíj

takarékoskodás

x-generáció

y-generáció

A 39 éven aluliak ötöde tud félretenni idős korára

A 39 éven aluliak ötöde tud félretenni idős korára

Infostart

Az Y-generáció tagjainak majdnem fele szeretne takarékoskodni nyugdíjas éveire, de az ennél közelebbi kiadások előrébb vannak a fontossági sorrendben.

Az Y-generáció, vagyis az 1980 és 1994 között születettek jelentős része csak rövid távon gondolkodik pénzügyeiről, nem takarékoskodik és idősödő szüleik sem számíthatnak az ő anyagi támogatásukra - legalább is ilyen képet alkot róluk az eggyel idősebb korosztály, az X-generáció (39-55 év). Ez derül ki abból a közvélemény-kutatásból, amelyet az NN Biztosító végzet és amelyet a Piacésprofit.hu publikált.

A negyvenes-ötvenes éveikben járók 59 százaléka szerint az egyetemről kevesebb, mint 15 éve kijött korosztály nem igazán készül a nyugíjas éveire. A felmérés szerint 53 százalékuk látja úgy, hogy a fiatalabbak anyagi jellegű céljaikhoz inkább hitelt vesznek fel, emellett 44 százalék nyilatkozott úgy, hogy "az Y-osok nem tudnak takarékoskodni".

Ezzel szemben az NN Biztosító kutatása szerint

a már önálló háztartásban élő Y-osok 71 százaléka takarít meg havi szinten valamekkora összeget, sőt a generáció 22 százaléka már aktívan félretesz a nyugdíjas éveire is.

Az Y-generáció tagjai emellett tartalékot képeznek, a lakhatással kapcsolatosan is gyűjtenek, valamint az autó-, motorvásárlásra, nyaralásra és hiteltörlesztésre is tevékenyen gondolnak, ezek előzik meg a nyugdíjas évekre való gondolást.

Még így is a generáció 40 százaléka tervezi, hogy valamilyen módon spórol időskorára.

A kutatásból az is kiderült, hogy

az Y-generáció 54 százaléka támogatja anyagilag nyugdíjaskorú szüleit, míg ez az arány az X-generáció esetében csak 36 százalék

(azok körében, akiknek van nyugdíjaskorú szülője). Ezen a téren az Y-osok közül is a 24-34 éves korosztály a legaktívabb: harmaduknak van nyugdíjas szülője, és 69 százalékuk segíti őt anyagilag.

Nyitókép: Pexels
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018