eur:
393.37
usd:
367.78
bux:
66182.13
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pexels

A 39 éven aluliak ötöde tud félretenni idős korára

Az Y-generáció tagjainak majdnem fele szeretne takarékoskodni nyugdíjas éveire, de az ennél közelebbi kiadások előrébb vannak a fontossági sorrendben.

Az Y-generáció, vagyis az 1980 és 1994 között születettek jelentős része csak rövid távon gondolkodik pénzügyeiről, nem takarékoskodik és idősödő szüleik sem számíthatnak az ő anyagi támogatásukra - legalább is ilyen képet alkot róluk az eggyel idősebb korosztály, az X-generáció (39-55 év). Ez derül ki abból a közvélemény-kutatásból, amelyet az NN Biztosító végzet és amelyet a Piacésprofit.hu publikált.

A negyvenes-ötvenes éveikben járók 59 százaléka szerint az egyetemről kevesebb, mint 15 éve kijött korosztály nem igazán készül a nyugíjas éveire. A felmérés szerint 53 százalékuk látja úgy, hogy a fiatalabbak anyagi jellegű céljaikhoz inkább hitelt vesznek fel, emellett 44 százalék nyilatkozott úgy, hogy "az Y-osok nem tudnak takarékoskodni".

Ezzel szemben az NN Biztosító kutatása szerint

a már önálló háztartásban élő Y-osok 71 százaléka takarít meg havi szinten valamekkora összeget, sőt a generáció 22 százaléka már aktívan félretesz a nyugdíjas éveire is.

Az Y-generáció tagjai emellett tartalékot képeznek, a lakhatással kapcsolatosan is gyűjtenek, valamint az autó-, motorvásárlásra, nyaralásra és hiteltörlesztésre is tevékenyen gondolnak, ezek előzik meg a nyugdíjas évekre való gondolást.

Még így is a generáció 40 százaléka tervezi, hogy valamilyen módon spórol időskorára.

A kutatásból az is kiderült, hogy

az Y-generáció 54 százaléka támogatja anyagilag nyugdíjaskorú szüleit, míg ez az arány az X-generáció esetében csak 36 százalék

(azok körében, akiknek van nyugdíjaskorú szülője). Ezen a téren az Y-osok közül is a 24-34 éves korosztály a legaktívabb: harmaduknak van nyugdíjas szülője, és 69 százalékuk segíti őt anyagilag.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×