eur:
395.15
usd:
372.02
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
Adelaide, 2017. szeptember 29.Elon Musk, a Tesla Motors vezérigazgatója a Nemzetközi Űrhajózási Kongresszuson (IAC) az ausztráliai Adelaide-ben 2017. szeptember 29-én. (MTI/EPA/Morgan Sette)
Nyitókép: MORGAN SETTE

Távozik a Tesla igazgatótanácsának éléről Elon Musk

A Tesla igazgatótanácsának éléről távozik Elon Musk, de a vállalat vezérigazgatója marad; ő és a vállalat 20-20 millió dollár büntetést fizet, mert a cégvezető a Twitteren a cég részvényárfolyamát befolyásoló, félrevezető üzenetet tett közzé.

Az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) és a Tesla között létrejött megállapodás értelmében Musknak 45 napon belül le kell mondania az igazgatótanácsi elnökségéről, és három évig nem választható újra erre a posztra, de ő marad a vállalat vezérigazgatója. Az alku alapján a Teslának két független tagot kell választania a testületbe.

Musk augusztus 7-én bármilyen előzetes bejelentés nélkül a Twitteren tudatta a nagyvilággal, hogy fontolgatja, hogy 420 dolláros részvényárfolyamon kivonja a vállalatot a tőzsdéről, és ehhez a szükséges forrás is biztosított. Az üzenet hatására a Tesla részvényeinek árfolyama több mint tíz százalékot emelkedett. Pár héttel később bebizonyosodott, hogy sem a tőzsdei kivonás terve nem valós, se a pénz nincs meg rá. A SEC ezért a héten bírósághoz fordult, mert úgy ítélte meg, hogy Musk üzenete minden alapot nélkülözött, és ártott befektetőknek.

A SEC a perben eredetileg azt is el akarta érni, hogy a bíróság tiltsa el Muskot a cégvezetéstől, ám a szombati megállapodásban erről a hatóság letett. Ez a befektetők szerint is óriási károkat okozott volna az egyébként évről évre rendre veszteséges Teslának, melynek neve szinte egybeforrt Elon Muskkal.

A vállalatnak a SEC azt rótta fel, hogy a cég gyakorlatilag semmilyen kontrollt nem gyakorolt afölött, hogy Musk milyen üzeneteket tesz közzé a Twitteren, hogy tartalmaznak-e olyan információt, melyről hivatalosan is értesíteni kell a felügyeletet, vagy, hogy amit ír, az helytálló-e egyáltalán.

A Tesla és Musk egyelőre nem reagált a SEC által helyi idő szerint szombaton bejelentett megállapodásra.

Címlapról ajánljuk
Rezeg a léc mindkét spanyol alakulatnál
BL élőben

Rezeg a léc mindkét spanyol alakulatnál

Egygólos előnyről kezdték a negyeddöntő-visszavágót a BL-ben, 6 napja a Barcelona Párizsban 3-2-re verte a PSG-t, az Atlético otthon 2-1-re a Borussia Dortmundot. A keddi továbbjutók egymás ellen mennek a döntőért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 21:13
×
×
×
×