eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Egy diákmunkás régi iratokat rendez a nyíregyházi önkormányzat irattárában 2015. július 9-én. A város önkormányzata és intézményei az állami diákmunka programban146 diákot foglalkoztat egy hónapig, napi hat órában.
Nyitókép: Balázs Attila

Sok diák iskola mellett is dolgozik

A nyáron munkát vállaló diákok 60-70 százaléka a szorgalmi időszakban is dolgozik - mondta az InfoRádiónak a Meló-Diák iskolaszövetkezet cégvezetője.

A nyári diákmunka-szezon csúcsa a június és a július, sok diák azonban a tanév elindulását követően is dolgozik, legyen szó akár felsőfokú, akár középfokú tanulmányokat végző fiatalokról – mondta az InfoRádiónak a Meló-Diák iskolaszövetkezet cégvezetője. Majzik Nándor felhívta a figyelmet arra, hogy szövetkezeten keresztül biztonságosabb a munkavállalás a diákok számára.

"Továbbra is megvan a nyári kiugrás, de

a nyári csúcslétszám 60-70%-os nagyságrendje dolgozik az év többi részében is, kevesebb óraszámban, a tanulmányaikhoz igazodóan"

- tette hozzá.

Majzik Nándor azt is elmondta, hogy a fiatalok átlag nettó ezer forintos órabérért tudnak elhelyezkedni, de erre még rárakódhatnak különböző pótlékok.

Budapesten az egyszerűbb munkáknál - adatrögzítés, szkennelés, adminisztráció, csomagolás, címkézés, árufeltöltés, pénztár - nettó 1000-1100 forint/óra a fizetés, éjszaka és vasárnap pótlékok is rakódnak az összegre.

Akinek pedig speciális tudása van, ennek a másfél vagy kétszeresét is meg tudja keresni.

Az állandó és az alkalmi munkavégzés mellett ugyanakkor egyre több diákszövetkezetnél arra is nyílik lehetőség, hogy nagyobb cégeknél gyakornoki pozíciót töltsenek be a diákok az egyetem vagy a főiskola utolsó évében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×