INFORÁDIÓ
2021. június 13. vasárnap
Anett, Antal

bér

béremelés

bérmegállapodás

munkástanácsok

palkovics imre

Flirt motorvonat halad Ürömnél a Budapest-Esztergom vasútvonalon 2018. április 3-án. Ezen a napon a vasútvonal villamosításának befejezése alkalmából sajtótájékoztatót tartottak az esztergomi vasútállomáson, amelyet a vonal korszerűsítésével egyidejűleg átépítettek. A vonal villamosításával a korábban 1 óra 28 perces menetidő 1 óra 9 percre csökkent, majd a májustól induló, sűrűbb menetrenddel egy óra két perc lesz az utazás ideje. A teljes vonalon új D55 típusú biztosítóberendezéseket helyeztek üzembe.

Újabb béralku jöhet az állami vállalatoknál

Infostart

A meglévő bérmegállapodás mellett már a jövő évtől új egyezség jöhet az állami vállalatoknál; a tárgyalások hamarosan elkezdődnek.

A 2017-ben kötött, 2019-ig szóló, hároméves bérmegállapodás hozzájárult a munkaerő megtartásához, ugyanakkor a szakszervezetek szerint további intézkedésre van szükség az új szakemberek toborzása érdekében. Jövőre átlagosan ötszázalékos emeléssel számolhatnak a dolgozók, de egy esetleges új megállapodás megkötése ismét akár két számjegyű felzárkózást eredményezne.

Akár már jövőre új bérmegállapodás jöhet az állami vállalatoknál, tehát a postánál, a vasútnál, a Volán-társaságoknál és a víziközmű-cégeknél, a jelenleg érvényben lévő, tavaly megkötött, 2019 végéig szóló egyezség mellett – értesült a Magyar Idők.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke felidézte: az állami vállalatoknál a megállapodás szerint három év alatt átlagosan 30 százalékos bérfelzárkóztatást kell végrehajtani; eszerint jövőre a dolgozók átlagosan ötszázalékos fizetésemelésben részesülnek.

A szakszervezeti vezető értékelése szerint a megállapodás sikeres, mivel hozzájárult a munkaerő megtartásához, ugyanakkor a cégeknek nagy szükségük van a további munkaerőre, az ő toborzásukhoz pedig egyéb intézkedésekre van szükség.

Az ehhez szükséges lépésekről a közeljövőben kezdődhetnek az egyeztetések a nemrégiben megalakult, a szakszervezeti oldal és a vállalatok közötti párbeszédet segítő Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumán (KVKF).

Palkovics a részletekkel kapcsolatban a lapnak elmondta, új bérmegállapodás megkötését szorgalmazza a Munkástanácsok már 2019-től, a jelenlegi egyezség megtartása mellett.

Ez azt jelenti, az átlagosan ötszázalékos jövő évi emelésen felül további, átlagosan nyolcszázalékos felzárkóztatásra is javaslatot tesznek. Az elnök szerint az így elérhető, legalább 13 százalék körüli bérrendezés indokolt a jövő évi költségvetésben előirányzott fogyasztásnövekedés teljesüléséhez, valamint a reálkeresetek további jelentős emelkedéséhez.

Nemcsak a bérek további emelése nélkülözhetetlen, de egyéb intézkedésekre is szükség van. Palkovics példaként említette többek közt a különböző munkakörökhöz köthető juttatások rendezését, a lakhatási támogatást vagy az elhelyezkedés ösztönzését a hiányszakmákban a megfelelő HR-megoldások, toborzási programok bevezetésével.

A tárgyalások során a Munkástanácsok többéves megállapodás megkötését is szorgalmazná, évente két számjegyű bérfelzárkóztatási pályával. A szakszervezet elnöke hozzátette: a tárgyalásokat sok tényező befolyásolhatja, beleértve a közlekedési társaságoknál tervezett átalakításokat is.

Nyitókép: Máthé Zoltán
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018