eur:
394.1
usd:
365.27
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Flirt motorvonat halad Ürömnél a Budapest-Esztergom vasútvonalon 2018. április 3-án. Ezen a napon a vasútvonal villamosításának befejezése alkalmából sajtótájékoztatót tartottak az esztergomi vasútállomáson, amelyet a vonal korszerűsítésével egyidejűleg átépítettek. A vonal villamosításával a korábban 1 óra 28 perces menetidő 1 óra 9 percre csökkent, majd a májustól induló, sűrűbb menetrenddel egy óra két perc lesz az utazás ideje. A teljes vonalon új D55 típusú biztosítóberendezéseket helyeztek üzembe.
Nyitókép: Máthé Zoltán

Újabb béralku jöhet az állami vállalatoknál

A meglévő bérmegállapodás mellett már a jövő évtől új egyezség jöhet az állami vállalatoknál; a tárgyalások hamarosan elkezdődnek.

A 2017-ben kötött, 2019-ig szóló, hároméves bérmegállapodás hozzájárult a munkaerő megtartásához, ugyanakkor a szakszervezetek szerint további intézkedésre van szükség az új szakemberek toborzása érdekében. Jövőre átlagosan ötszázalékos emeléssel számolhatnak a dolgozók, de egy esetleges új megállapodás megkötése ismét akár két számjegyű felzárkózást eredményezne.

Akár már jövőre új bérmegállapodás jöhet az állami vállalatoknál, tehát a postánál, a vasútnál, a Volán-társaságoknál és a víziközmű-cégeknél, a jelenleg érvényben lévő, tavaly megkötött, 2019 végéig szóló egyezség mellett – értesült a Magyar Idők.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke felidézte: az állami vállalatoknál a megállapodás szerint három év alatt átlagosan 30 százalékos bérfelzárkóztatást kell végrehajtani; eszerint jövőre a dolgozók átlagosan ötszázalékos fizetésemelésben részesülnek.

A szakszervezeti vezető értékelése szerint a megállapodás sikeres, mivel hozzájárult a munkaerő megtartásához, ugyanakkor a cégeknek nagy szükségük van a további munkaerőre, az ő toborzásukhoz pedig egyéb intézkedésekre van szükség.

Az ehhez szükséges lépésekről a közeljövőben kezdődhetnek az egyeztetések a nemrégiben megalakult, a szakszervezeti oldal és a vállalatok közötti párbeszédet segítő Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumán (KVKF).

Palkovics a részletekkel kapcsolatban a lapnak elmondta, új bérmegállapodás megkötését szorgalmazza a Munkástanácsok már 2019-től, a jelenlegi egyezség megtartása mellett.

Ez azt jelenti, az átlagosan ötszázalékos jövő évi emelésen felül további, átlagosan nyolcszázalékos felzárkóztatásra is javaslatot tesznek. Az elnök szerint az így elérhető, legalább 13 százalék körüli bérrendezés indokolt a jövő évi költségvetésben előirányzott fogyasztásnövekedés teljesüléséhez, valamint a reálkeresetek további jelentős emelkedéséhez.

Nemcsak a bérek további emelése nélkülözhetetlen, de egyéb intézkedésekre is szükség van. Palkovics példaként említette többek közt a különböző munkakörökhöz köthető juttatások rendezését, a lakhatási támogatást vagy az elhelyezkedés ösztönzését a hiányszakmákban a megfelelő HR-megoldások, toborzási programok bevezetésével.

A tárgyalások során a Munkástanácsok többéves megállapodás megkötését is szorgalmazná, évente két számjegyű bérfelzárkóztatási pályával. A szakszervezet elnöke hozzátette: a tárgyalásokat sok tényező befolyásolhatja, beleértve a közlekedési társaságoknál tervezett átalakításokat is.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×