eur:
394.2
usd:
369.96
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Hernádi Zsolt, a MOL Nyrt. elnök-vezérigazgatója a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) közgyűlésén a fővárosi Aquincum Hotelben 2017. május 11-én.
Nyitókép: MTI Fotó: Bruzák Noémi

Magasabbra tette a lécet a Mol

Felülmúlta az elemzői várakozásokat most közzétett negyedéves eredménye alapján az olajipari társaság. Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató szerint az eredmények lehetővé teszik, hogy a Mol megemelje az iparágban kiemelten figyelt idei EBDITA célkitűzését.

A Mol-csoport tisztított, kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) 1,3 milliárd dolláros szinten maradt az idei első fél évben, hasonlóan 2017 azonos időszakához.

Ennek alapján a vállalat 2,4 milliárd dollárra emelte év végi EBITDA-célkitűzését a korábbi 2,2 milliárd dollárról.

Forintban számolva az újrabeszerzési árakkal becsült, tisztított EBITDA 336,6 milliárd forint volt az első félévben. A Portfolio.hu elemzésében emlékeztet arra, hogy a nem éppen támogató külső környezet - az olaj drágulásával összefüggésben zsugorodó árrések és az árfolyamhatás - miatt ez 9 százalékos csökkenés a tavalyi hasonló időszakhoz képest, de

a fontosabb üzletágak felülmúlták az elemzői várakozásokat.

A második negyedévben 178,5 milliárd forint volt az EBITDA, 7 százalékkal kevesebb, mint 2017 második negyedévében, ugyanakkor meghaladta a 171,5 milliárd forintos piaci konszenzust.

A jelentés idézi Hernádi Zsoltot, az olajipari vállalat elnök-vezérigazgatóját, aki szerint

a Mol-csoport változó külső környezetnek ellenálló, integrált üzleti modellje 2018 első fél évében ismét bebizonyította teljesítőképességét.

Az eredmények lehetővé teszik, hogy a 2018-ra vonatkozó újrabeszerzési árakkal becsült "tiszta" EBITDA-előrejelzést megemeljék - mutatott rá, jelezve, hogy sikerült megőrizni az előző évben elért kiemelkedő profitabilitást.

A konszolidált, nemzetközi számviteli elvek (IFRS) alapján készült pénzügyi gyorsjelentés szerint az értékesítés nettó árbevétele meghaladta a 2335 milliárd forintot az első fél évben, 19 százalékkal volt több, mint az előző év azonos időszakában.

A második negyedévi nettó árbevétel meghaladta az 1335 milliárd forintot, ami 32 százalékos többlet a 2017 második negyedévéhez képest.

A működőtőke változása előtti, üzleti tevékenységből származó cash flow 10 százalékkal nőtt az első fél évben, 352 milliárd forintot tett ki. A működési cash flow 11 százalékkal emelkedett, 279 milliárd forintot ért el.

Az emelkedő olaj- és gázárak miatt a kutatás-termelés üzletág EBITDA-ja 612 millió dollár (159,4 milliárd forint) volt az első hat hónapban, ami 37 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakához képest.

Az átlagos napi termelés mintegy 110 ezer hordó olajegyenértéket ért el, ami megfelel az egy évvel korábbi szintnek.

A magyarországi, horvátországi és oroszországi alacsonyabb termelést az Egyesült Királyságban található mezők termelésnövekedése ellensúlyozta.

A feldolgozás-kereskedelem üzletág újrabeszerzési árakkal becsült "tiszta" EBITDA-ja 492 millió dollár (128,4 milliárd forint) volt az első fél évben, ami 24 százalékkal alacsonyabb az előző évi, magas értéknél, ezt a cég a kedvezőtlen makrogazdasági fejleményekkel indokolta. A jelentés szerint az üzletág jó belső teljesítménye csak részben tudta ellensúlyozni a gyengülő árréseket.

A fogyasztói szolgáltatások szegmens az eddigi legjobb eredményét produkálta,

192 millió dollárral (50,2 milliárd forint) zárta a félévet, ami 28 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest. A növekedés a nem üzemanyag termékek növekvő árrésének és a bővülő közép-kelet európai üzemanyag-fogyasztásnak köszönhető a társaság jelentése szerint.

A gázszállítási üzletág 2018 első féléves EBITDA hozzájárulása 116 millió dollárt (29,8 milliárd forintot) ért el, ami 8 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakához képest.

A Mol részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a papír csütörtöki záró ára 2704 forint volt, míg az elmúlt egy évben 2488 és 3350 forint között mozgott.

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken, és hogyan vágjunk bele az AI-projektekbe?  Egy teljes konferencianapon keresztül ezzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön április 23-án. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a nagyvállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. 7 szekció, több mint 40 előadó egy helyen!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×