eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A fizetésképtelenné vált Green Holidays utazási iroda székhelye a fővárosi Veres Pálné utcában 2017. július 3-án.
Nyitókép: Balogh Zoltán

Tisztul az utazási irodák piaca

Bár egyre kevesebb a jogosulatlan utazásszervező, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége azt tanácsolja, hogy kössünk utazási szerződést egy-egy iroda által szervezett külföldi út előtt.

Tisztul az utazási irodák piaca, kevesebb a jogosulatlan utazásszervező, de még mindig vannak olyan vállalkozások, amelyek a jogszabályi feltételek nélkül végzik tevékenységüket, ezért fontos az utazási iroda körültekintő kiválasztása.

"Pozitív változás tapasztalható, látjuk ezt a tisztulási folyamatot,

de még mindig hallunk olyan híreket, amikor jogosulatlan utazásszervező szervez utazásokat, de valójában nem rendelkezik azokkal a feltételekkel, amelyek feljogosítanák arra, hogy utazásokat szervezzen" - mondta az InfoRádiónak Molnár Judit, a MUISZ alelnöke.

Hozzátette, hogy ez azért is aggályos, mert

ha valaki a nyilvántartásban nem szereplő utazásszervezővel utazik, akkor hibás teljesítés, vagy a teljesítés elmaradása esetén nem, vagy csak korlátozottan érvényesítheti fogyasztói jogait.

"Javasoljuk az utasoknak, hogy utazás előtt keressék fel a főváros kormányhivatalának weboldalát, ahol megtalálhatják a nyilvántartásba vett utazási irodák listáját. Ezen kívül a MUISZ védjegye is garanciát jelent a minőségre" - tette hozzá Molnár Judit.

Molnár Judit kiemelte az utazási szerződés megkötésének szükségességét is.

"Tudni kell, hogy vannak utazásszervezők, akik szervezik magukat az utazásokat, és vannak utazásközvetítők, akik közvetítik az utazásszervezők által előállított utazási csomagokat"- tette hozzá.

Az utazási szerződésnek mindkét fél - az utazásszervező és az utazásközvetítő - pontos adatait, elérhetőségét, és a teljes fizetendő összeget tartalmaznia kell.

"A részvételi díjak gyakran feldarabolva kerülnek feltüntetésre, külön szerepel a részvételi díj, külön az illetékek, külön az esetleg fizetendő egyéb költségek, tehát fontos az, hogy az utazót ne érje utólag meglepetés" -mondta Molnár Judit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×