INFORÁDIÓ
2023. március 31. péntek
Árpád

kiskereskedelem

kereskedelem

törvényjavaslat

Betiltja a kormány az áruházi reklámújságokat

Betiltja a kormány az áruházi reklámújságokat

InfoRádió

Elkészült a kiskereskedelem szabályozását célzó újabb javaslatcsomag, amely a korábban vitákat kiváltó változtatások nagy részét megtartotta. Lesz kötelező létszám, vagy helyette adó, és megszüntetik az áruházi reklámújságokat.

Az Index által ismertetett, április 3-i előterjesztést, amely „a hazai kereskedelempolitika lehetséges fejlesztési irányairól a társadalmi egyeztetések eredményeképpen” címet viseli, a Miniszterelnökség és a Nemzetgazdasági Minisztérium jegyzi. A normaszöveg szerint szerint több fontos változás készül.

Az egyik, hogy az itthon forgalomba hozott termékek gyártóinak

rá kell írniuk a csomagolásra,

ha „Magyarországon kívül más országban eltérő összetétellel, vagy egyes összetevők eltérő arányú felhasználásával” hoznak forgalomba termékeket.

A kormány meghatározná,

hány eladónak kellene dolgoznia a boltokban.

A fel nem vett dolgozók után a garantált bérminimum 60 százalékát, vagyis fejenként 64 200 forintot „adók módjára” be kellene fizetni az államkasszába. Erre korábban is azt mondták az áruházak, hogy teljesítése a jelenlegi munkaerőhiányban gyakorlatilag lehetetlen, ezért ez az intézkedés valójában egy adó, amit kivetnek a boltokra.

Reklámköltést korlátoznák, a napi fogyasztási cikkeket árusító cégek a nettó árbevételüknek csak a 0,5 százalékát költhetnék reklámra, hogy „a kevesebb reklámnak köszönhetően a fogyasztók tudatosabban válasszanak a termékek közül”. Azt is előírná a javaslat, hogy csak sajtótermékben jelenhetne meg szupermarketek reklámja, vagyis

betiltanák a külön reklámújságokat. 

Szerepel a javaslatban, hogy a kereskedelmi tevékenységet folytató munkáltató köteles biztosítani, hogy a dolgozók legalább két pihenőnapja vasárnapra essen. Azt is javasolják, hogy járjon a vasárnapi munkáért a 100 százalékos bérpótlék, de csak déli 12 után.

A  korábban felvetett parkolási adóról csak annyi áll a legfrissebb változatban, hogy még föl kell mérni, hány parkolóhelyről is van szó, és ez még két-három hónapba beletelik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018