eur:
393.19
usd:
366.75
bux:
66831.15
2024. április 25. csütörtök Márk
Megdöbbentően gyenge a magyar lakások energiahatékonysága

Megdöbbentően gyenge a magyar lakások energiahatékonysága

A magyarországi ingatlanokról a 2014-2016-os időszakban készült energetikai tanúsítványok lehangoló képet mutatnak a hazai állapotokról.

Az energiatanúsítvány rendeletben szabályozott paraméterek alapján mutatja meg, hogy mennyit fogyaszt az adott ingatlan. A skála az AA kategóriától a JJ kategóriáig terjed, a "minimális energiaigény" a legjobb osztályzat, a "kiemelkedően rossz" pedig a legrosszabb. A Lechner Tudásközpont és az ingatlan.com megnézte, hogy az elmúlt években elkészült tanúsítványok alapján, milyen osztályzattal rendelkeznek a magyar lakások - írja  a portfolio.hu.

Az energiatanúsítványt 2012 óta minden lakásról el kell készíteni, ha azt eladja vagy egy évnél hosszabb időre kiadja a tulajdonos. Egy tanúsítvány 10 évig érvényes. A kutatás a 2014-től 2016 végéig készült energetikai tanúsítványokat nézte meg, illetve azok lakásállományon belüli eloszlását. Az eredmény meglehetősen

lehangoló eredményt hozott.

A kiadott energetikai tanúsítványok alapján a lakások kevesebb, mint ötöde ért el korszerű, vagyis CC, vagy azt meghaladó osztályzatot. A lakások több mint fele azonban átlagos, vagy annál rosszabb minősítést kapott. A kiemelkedően rossz minősítésű lakások aránya is majdnem eléri a 6 százalékot, vagyis minden 17. lakás sorolható ide. A fővárosi lakások közel negyede eléri ugyan a CC minősítést - vagyis a korszerű energiahatékonyságot - de az AA vagy BB kategóriák aránya ott is minimális.

Megdöbbentően gyenge a magyar lakások energiahatékonysága

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta az érintett piaci szereplőkkel együttműködve, ezt megelőzően pedig biztosítási termékek ÁSZF-jeit tette egyértelműbbé a fogyasztók számára. A hatékony „puha” felügyelési eszközök és az intézmények fogyasztóbarát hozzáállása miatt nem volt szükség közérdekű keresetek indítására a tisztességtelen feltételek módosítása érdekében - közölte a felügyelet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×