INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Orbán a Brexitről tárgyalt

InfoRádió / MTI
Magyarország nem büntető jellegű, hanem "fair Brexitben" érdekelt - mondta Orbán Viktor kormányfő a Michel Barnier-vel, a Brexit uniós főtárgyalójával folytatott keddi budapesti megbeszélésén, amelyről Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője tájékoztatott.

Michel Barnier - aki a Brexitről, vagyis Nagy-Britannia uniós kilépéséről szóló, Londonnal folytatandó tárgyalásokra létrehozott munkacsoportot vezeti - azzal a céllal érkezett Budapestre, hogy tájékozódjon a brit kilépéssel kapcsolatban Magyarországnak fontos szempontokról.

A találkozón - amelyen részt vett Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is - Orbán Viktor ismertette a magyar álláspontot, amelynek lényege, hogy a Nagy-Britanniában tanuló és dolgozó magyarok szerzett jogai ne csorbuljanak a jövőben sem. Emellett fontosnak nevezte, hogy a Magyarországon lévő brit cégek magyar alkalmazottainak helyzete is stabil maradjon - tájékoztatott Havasi Bertalan.

A magyar kormányfő és a francia politikus - volt francia külügyminiszter, korábbi belső piaci uniós biztos - egyetértett abban, hogy a kilépés pillanatáig mind az EU, mind Nagy-Britannia tagsággal járó jogai és kötelezettségei változatlanul fennállnak.

Magyarország abban is érdekelt, hogy az EU és Nagy-Britannia között a Brexit után is erős kapcsolatrendszer legyen. Orbán Viktor ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az EU négy alapvető szabadságjogának arányosan kell érvényesülnie mindkét oldalon a kiválást követően is - idézte a kormányfő szavait a sajtóiroda vezetője.

A címlapról ajánljuk