eur:
392.75
usd:
366.12
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Erre figyeljen, amikor tanszert vásárol!

Fontos, hogy a tanszerek, iskolai kellékek megvásárlásakor előzetesen is szemügyre vegyük a terméket, és az értékesebb áruhoz járó jótállási jegyet megőrizzük, így a fogyasztó jó eséllyel érvényt szerezhet esetleges panaszának - tanácsolta az InfoRádióban a Budapesti Békéltető Testület szóvivője.

„Azt javaslom, hogy vásárlás előtt alaposan nézzék meg a termékeket. Az iskolatáskánál például ellenőrizzük, hogy nincs-e rajta szakadás, jól működik-e a cipzárja. Nézzük meg, hogy a termék megfelelő minőségű-e!” - tanácsolta Kolyvek Antónia.

„Arra is figyeljünk, hogy ha egy termékre a gyártó jótállást biztosít, akkor a jótállási jegyet mindenképpen kapjuk készhez, mert ezzel tudjuk érvényesíteni, ha problémánk van” - emelte ki a szóvivő.

Elmondta, hogy a leggyakrabban olyan problémákkal szoktak hozzájuk fordulni, amikor egy tavaly használt iskolatáskánál az iskolakezdés előtt veszik észre, hogy valami probléma van.

Elmondta, hogy ha egy terméken egy-két éves jótállás van, akkor vissza kell vinni azt a forgalmazóhoz, ott érvényesíthetjük a javítási vagy csereigényünket.

„Ha nincs jótállás a terméken, és a vásárlás óta több mint hat hónap eltelt, akkor sajnos sokszor elutasítják a fogyasztó igényét, mert ilyen esetben a vásárlónak kell igazolnia, hogy a termék nem volt megfelelő minőségű – akár anyag tekintetében, akár a gyártás vagy az összeszerelés tekintetében. Ha ezt nem tudja valaki igazolni, akkor teljesen jogosan utasítják el a panaszát” - ismertette Kolyvek Antónia.

Hozzátette: de ez is teljesen a forgalmazótól függ.

„Láttam már olyan eseteket is, amikor hat hónap után is segített a probléma megoldásában a forgalmazó, mert meg akarta tartani a törzsvásárlót. Igaz, az ellenkezőjét is láttam már, amikor a szavatossági időn belül is elutasították mindenféle alapos indok nélkül” - fogalmazott a szóvivő.

Elmondta: internetes vásárlások esetén a használati termékeknél – például a tornacipőknél, tornazsákoknál – vagy a műszakik cikkeknél – például számológépnél – a termék vásárlásától számított indoklás nélküli 14 napos elállási jog van. De a jogszabály megnevez olyan termékek, amelyek kivételt képeznek. Ilyenek a folyóiratok, a sajtótermékek, higiéniai jellegű termékek.

„Ezért érdemes minden esetben utánanézni az internetes vásárlás előtt az adott oldalon a szerződési feltételeknek, tájékoztatóknak, vagy akár a jogszabályoknak” - figyelmeztetett a Budapesti Békéltető Testület szóvivője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×