eur:
394.43
usd:
370.21
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Bejegyezhető a Ledina Kerámia Kft.

Bejegyezhető a baranyai megyeszékhely önkormányzata által létrehozott Ledina Kerámia Kft. (LK) a Pécsi Ítélőtábla jogerős döntése szerint, amely ellen jogorvoslatnak helye nincs, azonban - jogszabálysértésre hivatkozással - bíróságon kezdeményezhető a cégbejegyzés hatályon kívül helyezése - mondta Makai Lajos, a táblabíróság elnöke szerdán sajtótájékoztatón Pécsett.

Elmondta, hogy az első fokon eljáró a Kaposvári Törvényszék cégbírósága július elején - összeférhetetlenségre hivatkozva - elutasította az LK bejegyzés iránti kérelmét, az ítélőtábla pénteken másodfokon hozott döntésével a bejegyzési kérelmet elutasító végzést megváltoztatta. Az elsőfokú bíróság összeférhetetlennek tartotta két vezető tisztségviselő megbízatását, azonban a másodfokú bíróság ezt az összeférhetetlenségi okot a polgári törvénykönyv rendelkezéseiből nem tartotta levezethetőnek, ezért elrendelte az LK bejegyzését a cégjegyzékbe. A pécsi közgyűlés a céget májusban azért hozta létre, hogy a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. - szerintük elkerülhetetlen - felszámolása esetén továbbvigyék a másfél évszázados gyár működését. Az új céghez már át is szerződött a Zsolnay több mint 170 alkalmazottjából mintegy 130 június elején. A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. 2013. óta van Bachar Najari többségi tulajdonában. A svájci-magyar üzletember 180 millió forintért szerezte meg a 74,5 százalékos tulajdonrészt, vállalva, hogy 2014 őszéig félmilliárd forint tőkejuttatást is nyújt a gyárnak.

A város és az új tulajdonos kapcsolata azonban megromlott, miután a cég a tőkejuttatást nem hajtotta végre határidőre, és kötelezettségét egy hajmáskéri ingatlan apportálásával teljesítette. A pécsi önkormányzat a vitatott ingatlanapport miatt 300 millió forintos kártérítési pert indított a zrt.-vel szemben a Fővárosi Törvényszéken.

A tulajdonosok viszonyát tovább rontotta, hogy a kormány idén februárban stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánította a manufaktúrát a csődtörvény alapján, ehhez a fő tulajdonosi kör szerint nem volt jogalap.

A cégnél április végén a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) büntetőeljárást indított költségvetési csalás és más bűncselekmények gyanújával.

A Zsolnayhoz június végén ideiglenes vagyonfelügyelőt rendelt ki a Zalaegerszegi Törvényszék.

A korábban bűnügyi zárlat alá vett árukészletét azonban a porcelánmanufaktúra időközben visszakapta, miután a Szekszárdi Járási és Nyomozó Ügyészség hatályon kívül helyezte a NAV Dél-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága által kezdeményezett házkutatás és lefoglalás elrendeléséről szóló határozatot.

Bachar Najari július közepén jelentette be, hogy letétbe helyezett 400 millió forintot a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zsolnayval szembeni követelésének fedezetéül.

Az ügy legutóbbi fejleménye, hogy a Zalaegerszegi Törvényszék - megalapozatlanságra hivatkozva - elutasította a Zsolnay azonnali felszámolására irányuló vagyonfelügyelői kérelmet.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×