eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Uber: a bíróság bűnösnek mondta ki a vállalatot

A párizsi büntetőbíróság 800 ezer eurós büntetést szabott ki csütörtökön az internetes fuvarmegosztó szolgáltatást nyújtó Uber franciaországi leányvállalatára, az Uber France-ra, valamint a vállalat két vezetőjét is kisebb összegű bírsággal sújtotta.

A bíróság bűnösnek mondta ki a vállalatot illegális taxiszolgáltatás nyújtásában és megtévesztő kereskedelmi gyakorlat folytatásában, főleg azt kifogásolta, hogy "olyan illegális rendszert alakított ki, amely amatőr sofőrök és ügyfelek között létesít kapcsolatot".

Az Uber legolcsóbb szolgáltatása az UberPop, amely okostelefon segítségével vehető igénybe, és az ebben a rendszerben dolgozóknak nem kell rendelkezniük taxivezetői engedéllyel, azaz amatőr sofőrök fuvarozzák az utasokat. Franciaországban tavaly betiltották az UberPopot.

Az Uber Nyugat-Európáért felelős igazgatója, Pierre-Dimitri Gore-Coty 30 ezer eurós, az Uber France vezérigazgatója, Thibaud Simphal 20 ezer eurós büntetést kapott, mert a bíróság bizonyítottnak látta a megtévesztő kereskedelmi gyakorlat folytatása, illegális taxiszolgáltatás működtetésében való bűnrészesség és az adatvédelmi törvények megsértése vádját.

A bíróságon a 38 felperes - köztük több taxivállalat - összesen 114 millió euró kártérítést és kamatot követelt anyagi veszteségekre, 5,2 millió eurót pedig az erkölcsi veszteségre hivatkozva. Mivel számviteli bizonylatokkal nem tudták igazolni bevételeik csökkenését, a bíróság elutasította a vagyoni kártérítésre vonatkozó kérelmet. Az erkölcsi kárt viszont elismerte, ezért 48 600 eurós kártérítést ítélt meg a felpereseknek.

A vállalatra és két menedzserre kiszabott bírság felét kell azonnal kifizetni, a másik felét felfüggesztve szabta ki a bíróság.

Az Uber egyik szóvivője közölte, hogy megfellebbezik az ítéletet.

Ez az első alkalom, hogy a világ legértékesebb, magántőkéből létrehozott és működtetett vállalkozásának vezetői is bíróság elé kerültek, bár maga az amerikai székhelyű Uber számos jogi csatába bonyolódott, miközben 2009-es alapítása óta közel 70 országra terjesztette ki működését.

Frankfurtban a fellebbviteli bíróság éppen csütörtökön döntött úgy, hogy elutasítja az Uber fellebbezését az UberPop szolgáltatást márciusban betiltó elsőfokú ítélet ellen. Az Uber amúgy már egy éve felfüggesztette a "fapados" szolgáltatást Németországban.

Olaszországban és Spanyolországban ugyancsak bíróságok tiltották be az UberPopot, míg Belgiumban és Hollandiában még függőben vannak a fellebbezési eljárások.

Az Európai Bizottság egy hete közzétett iránymutatása szerint a közösségi gazdasági modellre épülő vállalkozások, mint például a magánszállásokat kínáló Airbnb és a fuvarszervező Uber betiltása kizárólag a legvégső esetben helyénvaló. Ezeket a szolgáltatókat csak akkor indokolt működési vagy egyéb engedély kiváltására kötelezni, amennyiben ez a "vonatkozó közérdekű célok elérése szempontjából feltétlenül szükséges".

A bizottság leszögezte, hogy a gazdaság többi szereplőjéhez hasonlóan a közösségi gazdasági modellre épülő vállalkozásoknak is adót kell fizetniük, ugyanakkor fontosnak nevezte a megosztás alapú szolgáltatásokra vonatkozó adószabályok alkalmazásának egyszerűsítését és pontosítását.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×