INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Utolsó pillanatok - Ne felejtse alá is írni az adóbevallását!

Infostart / InfoRádió
Mintegy másfél millió személyi jövedelemadó bevallást vár még péntek estig a Nemzeti Adó- és Vámhivatal - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára. Tamásné Czinege Csilla hozzátette: továbbra is a leggyakoribb hiba a bevallás aláírásának elmaradása, a kedvezmények közül pedig az ifjú házasoknak járó adókedvezménnyel nem élnek annyian, mint ahányan tehetnék.

Tavaly négymillió hétszázezren adták be a bevallásukat, az adóhivatal arra számít, most is ennyi fog beérkezni – mondta el a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára.

„A május 15-i adatok alapján a beérkezett bevallások száma kettőmillió ötszázezer, ehhez jön az a hétszázezer, amit a munkáltatók készítettek el, ha a tavalyi számból ezt levesszük, úgy számoljuk, hogy még egymillió ötszázezer bevallás érkezése várható” - mondta Tamásné Czinege Csilla.

Az államtitkár a leggyakoribb hibaként az aláírás elmaradását említette.

„Ha valaki elektronikusan készíti el a bevallását - ezt tapasztaljuk: a többség a NAV elektronikus alkalmazásaival készíti el -, de nem az Ügyfélkapun keresztül küldi el, hanem kinyomtatják, és ilyenkor lemarad az aláírás. Gyakori hiba az is, ha valakinek visszaigényelhető adója van, nem tünteti fel a címet vagy bankszámlaszámot, ahova ezt küldhetjük vagy teljesíthetjük. Sok esetben tapasztaljuk azt, hogy hiányosak a családi kedvezménnyel kapcsolatos adatok” - mondta el Tamásné Czinege Csilla.

A Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára felhívta a figyelmet az új, 2015-ben bevezetett első házasok kedvezményre: adókedvezményt érvényesíthet, aki tavaly kötött házasságot.

Tamásné Czinege Csilla elmondta: „tavaly az adóelőleg elszámolásánál nem érvényesítettek annyian adókedvezményt, mint ahányan erre jogosultak lettek volna. Ez jelentős összeg, hiszen jogosultsági hónaponként 31 ezer forintot hagy a családoknál.”

Az államtitkár kiemelte, 205 ezren kérték meg az adóhatóságot, hogy készítse el a tavalyi évről az adóbevallásukat. Az elmúlt hetekben 22 ezer embernek küldtek olyan levelet, hogy nem élhetett volna az „X” lehetőségével, mert időközben beadta a bevallását vagy valamilyen adókedvezményt érvényesített.

„Ezzel az X-szel a magánszemély letudta az adóbevallását, tehát akit nem értesítettünk, annak semmilyen kötelezettségük nincsen, elkészült a bevallásuk”- hangsúlyozta Tamásné Czinege Csilla.


A címlapról ajánljuk