eur:
392.36
usd:
366.07
bux:
66785.92
2024. április 26. péntek Ervin

Utolsó pillanatok - Ne felejtse alá is írni az adóbevallását!

Mintegy másfél millió személyi jövedelemadó bevallást vár még péntek estig a Nemzeti Adó- és Vámhivatal - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára. Tamásné Czinege Csilla hozzátette: továbbra is a leggyakoribb hiba a bevallás aláírásának elmaradása, a kedvezmények közül pedig az ifjú házasoknak járó adókedvezménnyel nem élnek annyian, mint ahányan tehetnék.

Tavaly négymillió hétszázezren adták be a bevallásukat, az adóhivatal arra számít, most is ennyi fog beérkezni – mondta el a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára.

„A május 15-i adatok alapján a beérkezett bevallások száma kettőmillió ötszázezer, ehhez jön az a hétszázezer, amit a munkáltatók készítettek el, ha a tavalyi számból ezt levesszük, úgy számoljuk, hogy még egymillió ötszázezer bevallás érkezése várható” - mondta Tamásné Czinege Csilla.

Az államtitkár a leggyakoribb hibaként az aláírás elmaradását említette.

„Ha valaki elektronikusan készíti el a bevallását - ezt tapasztaljuk: a többség a NAV elektronikus alkalmazásaival készíti el -, de nem az Ügyfélkapun keresztül küldi el, hanem kinyomtatják, és ilyenkor lemarad az aláírás. Gyakori hiba az is, ha valakinek visszaigényelhető adója van, nem tünteti fel a címet vagy bankszámlaszámot, ahova ezt küldhetjük vagy teljesíthetjük. Sok esetben tapasztaljuk azt, hogy hiányosak a családi kedvezménnyel kapcsolatos adatok” - mondta el Tamásné Czinege Csilla.

A Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára felhívta a figyelmet az új, 2015-ben bevezetett első házasok kedvezményre: adókedvezményt érvényesíthet, aki tavaly kötött házasságot.

Tamásné Czinege Csilla elmondta: „tavaly az adóelőleg elszámolásánál nem érvényesítettek annyian adókedvezményt, mint ahányan erre jogosultak lettek volna. Ez jelentős összeg, hiszen jogosultsági hónaponként 31 ezer forintot hagy a családoknál.”

Az államtitkár kiemelte, 205 ezren kérték meg az adóhatóságot, hogy készítse el a tavalyi évről az adóbevallásukat. Az elmúlt hetekben 22 ezer embernek küldtek olyan levelet, hogy nem élhetett volna az „X” lehetőségével, mert időközben beadta a bevallását vagy valamilyen adókedvezményt érvényesített.

„Ezzel az X-szel a magánszemély letudta az adóbevallását, tehát akit nem értesítettünk, annak semmilyen kötelezettségük nincsen, elkészült a bevallásuk”- hangsúlyozta Tamásné Czinege Csilla.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×