eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Beltéri navigáció készül vakok részére

Vakok és gyengénlátók számára készít okostelefonos alkalmazást közintézményekben és bevásárlóközpontokban a beltéri tájékozódáshoz egy nemzetközi konzorcium, amelynek tagja a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Kft. és a Budapesti Műszaki Egyetem is. A Bay Zoltán Kft. ügyvezető igazgatója azt mondta: az ötlet magyar, de további 4 országban is zajlik a digitális térképek elkészítése, az unió 2 és fél millió eurót biztosít erre a projektre.

„A rendszer fizikai megjelenése egy okostelefonos applikáció lesz, amelyet vakok és gyengénlátók részére fejleszt egy konzorcium. Az Európai Unióban 30 millió fő a látásában akadályozott ember, tehát nagy rétegről és piacról van szó. A beltéri navigációs rendszer különböző bevásárlóközpontokban és önkormányzati közintézményekben segíti majd az eligazodást” - mondta Grasse Norbert, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatója.

Hozzátette: a vakok számára a legfontosabb tájékozódási eszköz továbbra is a fehér bot marad, ezen nem fog változtatni az eszköz.

„Digitális térképeket fogunk készíteni a közintézményekről a következő egy-másfél évben, amelyek letölthetők lesznek az adatbázisból telefonra, és segíteni fogják az eligazodást. Kültéren működik a GPS-rendszer, tehát ott erre nincsen szükség, de beltéren szükségesek a digitalizált térképek” - fogalmazott az ügyvezető igazgató.

Mint Bay Zoltán elmondta, jelenleg egy vak vagy gyengénlátó ember ezekben a közintézményekben csak egy látó partner segítségével tud eligazodni, de a cél az, hogy egyedül is képesek legyenek bevásárolni.

„A vakok és gyengénlátók számára egy okostelefonos applikáció kijelző nem értelmezhető, de a hangutasításos rendszer igen. Ezért a gépi szövegolvasásos és beszédfelismeréses technológiát alkalmazzák a projektben. Szöveges, szóbeli utasításokat lehet adni a mobiltelefonnak és a készülék szóban tud válaszolni, tájékoztat arról, merre kell közlekedni. Természetesen a kisebb akadályok elkerüléséhez a fehér bot szükséges.” - fogalmazott Grasse Norbert.

A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatója hozzáfűzte: sajnos a múltban ilyen beltéri térképek nem készültek, most indítják az ezzel kapcsolatos felméréseket.

„Elsősorban az ország nagyvárosaira fogunk koncentrálni, ezen belül is a szolgáltató centrumokra és az önkormányzati, állami szolgáltatásokat nyújtó közintézményekre. Az egyik lehetőség a digitális térképek készítésére,  hogy egészen pici drónokkal berepüljük a közintézményeket, így viszonylag hamar elkészülhet egy digitális térkép” - mondta Grasse Norbert az InfoRádiónak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×