INFORÁDIÓ
2022. június 30. csütörtök
Pál

hírek

inforádió

gazdaság

navigáció

okostelefon

Beltéri navigáció készül vakok részére

Infostart

Vakok és gyengénlátók számára készít okostelefonos alkalmazást közintézményekben és bevásárlóközpontokban a beltéri tájékozódáshoz egy nemzetközi konzorcium, amelynek tagja a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Kft. és a Budapesti Műszaki Egyetem is. A Bay Zoltán Kft. ügyvezető igazgatója azt mondta: az ötlet magyar, de további 4 országban is zajlik a digitális térképek elkészítése, az unió 2 és fél millió eurót biztosít erre a projektre.

„A rendszer fizikai megjelenése egy okostelefonos applikáció lesz, amelyet vakok és gyengénlátók részére fejleszt egy konzorcium. Az Európai Unióban 30 millió fő a látásában akadályozott ember, tehát nagy rétegről és piacról van szó. A beltéri navigációs rendszer különböző bevásárlóközpontokban és önkormányzati közintézményekben segíti majd az eligazodást” - mondta Grasse Norbert, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatója.

Hozzátette: a vakok számára a legfontosabb tájékozódási eszköz továbbra is a fehér bot marad, ezen nem fog változtatni az eszköz.

„Digitális térképeket fogunk készíteni a közintézményekről a következő egy-másfél évben, amelyek letölthetők lesznek az adatbázisból telefonra, és segíteni fogják az eligazodást. Kültéren működik a GPS-rendszer, tehát ott erre nincsen szükség, de beltéren szükségesek a digitalizált térképek” - fogalmazott az ügyvezető igazgató.

Mint Bay Zoltán elmondta, jelenleg egy vak vagy gyengénlátó ember ezekben a közintézményekben csak egy látó partner segítségével tud eligazodni, de a cél az, hogy egyedül is képesek legyenek bevásárolni.

„A vakok és gyengénlátók számára egy okostelefonos applikáció kijelző nem értelmezhető, de a hangutasításos rendszer igen. Ezért a gépi szövegolvasásos és beszédfelismeréses technológiát alkalmazzák a projektben. Szöveges, szóbeli utasításokat lehet adni a mobiltelefonnak és a készülék szóban tud válaszolni, tájékoztat arról, merre kell közlekedni. Természetesen a kisebb akadályok elkerüléséhez a fehér bot szükséges.” - fogalmazott Grasse Norbert.

A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatója hozzáfűzte: sajnos a múltban ilyen beltéri térképek nem készültek, most indítják az ezzel kapcsolatos felméréseket.

„Elsősorban az ország nagyvárosaira fogunk koncentrálni, ezen belül is a szolgáltató centrumokra és az önkormányzati, állami szolgáltatásokat nyújtó közintézményekre. Az egyik lehetőség a digitális térképek készítésére,  hogy egészen pici drónokkal berepüljük a közintézményeket, így viszonylag hamar elkészülhet egy digitális térkép” - mondta Grasse Norbert az InfoRádiónak.

Kapcsolódó hang

Beltéri navigáció készül vakok részére
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018