INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Megjelent az idei költségvetés módosításának javaslata

InfoRádió / MTI
Közzétették az Országgyűlés honlapján kedden az idei költségvetés módosításának javaslatát.

A dokumentumban az áll, hogy a

költségvetés bevételi főösszege az eddigi mintegy 15 800 milliárdról 16 207 milliárdra nő, a kiadási oldal pedig 16 562 milliárdról 16 969 milliárdra. A hiány változatlan marad: mintegy 762 milliárdot tesz ki.

Mint írták: a törvénymódosítás egyik legfontosabb indoka a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ és a szakképző centrumok költségvetési problémáinak megszüntetése, az ehhez szükséges források biztosítása.

A törvénymódosítás ugyanakkor anyagi hátteret biztosít a Testnevelési Egyetem új kampuszának felépítéséhez, a Modern városok programhoz - amely 50 milliárd forintba kerül csak idén - és a terrorellenes intézkedésekhez is.

A módosításban figyelmet fordítottak a Magyarország kurdisztáni katonai szerepvállalásának 2015-ről áthúzódó kiadásaira, az otthonteremtési program (csok) bővítésére, valamint a hazai fő- és mellékúthálózat felújítására. Az utóbbira 69,3 milliárd forintos keretösszeget biztosítanak.

A tervezet egy új előirányzata összesen 6 milliárd forintnyi forrást nyújt a Fővárosi Önkormányzat számára a budapesti elővárosi közlekedés támogatására.

Az új költségvetésben megteremtik az anyagi hátterét a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválnak, a még idén megvalósuló kulturális és sportrendezvényeknek és a kárpátaljai gazdaságfejlesztési stratégiának.

Az új intézkedések kiadásai és a váratlan helyzetek kezelése érdekében indokolt a központi tartalékkeret 20 milliárd forintos megemelése. Az Országvédelmi Alap előirányzatának 10 milliárd forintos megemelése biztosítékot jelent arra, hogy az év közben felmerülő kiadások fedezete a költségvetésben rendelkezésre álljon - tették hozzá.

A címlapról ajánljuk