eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Átadták a Hungarocontrol Léginavigációs Tudásközpontját

Három és fél milliárd forintba került a Hungarocontrol Léginavigációs Tudásközpontja - mondta az átadásakor a társaság vezérigazgatója. Szepessy Kornél hozzátette: a tudásközpont része a Léginavigációs Akadémia, emellett a kutatás-fejlesztési, valamint a radarszimulációs és kényszerhelyzeti központ is.

„A Léginavigációs Tudásközpont kialakítása akkor kezdődött, amikor az új légiforgalmi irányítóközpontunkat 2013-ban végleg a saját útjára bocsátottuk, és a régi légiforgalmi irányítóközpontot az akkori miniszter bezárta. Az épület építészeti, technológiai megújítása után, a hároméves projekt végén, minden szempontból készen állunk” - mondta a Hungarocontrol vezérigazgatója.

Szepessy Kornél elmondta: „a tudásközpontba betelepítettünk két, az előző öt évben létrehozott kutatás-fejlesztési és oktatási típusú kompetenciánkat. Ezek közül egyik a 2011-ben alapított Entry Point Central Akadémia, amely a svéd, európai hírű akadémiával vegyes vállalatunk, ahol a saját légiforgalmi irányítóinkat, és most már külföldi diákokat is képzünk. A másik a szimulációs központunk, amely 2011 májusától egy külső bérleményben működött, most ide tudtuk hozni. A tudásközpont harmadik fontos funkciója az éles légiforgalmi irányítóközpontunk másolata, amely kényszerhelyzeti központként működik. Ha az irányítóközpont valamiért leállna, elveszítené az irányítói képességét, a légiforgalmi irányítók át tudnak ide költözni, és legkésőbb hat órán belül folytatni tudják a légiforgalmi irányítást. Nem kényszerhelyzet esetén pedig szintén szimulációs és képzési feladatok ellátására alkalmas.”

A légiforgalmi irányítóközpont felújításától kezdve a beruházás három és fél milliárd forintba került, amelyhez a saját forrásainkat uniós forrásokkal is kiegészítettük – tette hozzá a Hungarocontrol vezérigazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×