eur:
395.81
usd:
372.69
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Szorosabb lesz az OMV-Gazprom együttműködés

Szorosabb együttműködést alakít ki és aktívákat cserél az osztrák OMV vállalattal az orosz Gazprom.

A Reuters hírügynökség az orosz RIA hírügynökséget idézve pénteken arról számolt be, hogy a Gazprom olajipari leányvállalata, a Gazpromnyeft az idén 1,5 millió tonna olajat készül szállítani az osztrák OMV-nek. Olajpiaci kereskedőktől pedig a hírügynökség úgy értesült, hogy az első Urals és Siberian Light olajtípus-szállítmányok már ebben a hónapban meg is indulnak Ausztria felé.

A német dpa hírügynökség pénteki beszámolója szerint a Gazprom és az osztrák OMV gázmező-részesedéseket cseréltek egymással. Az OMV 24,98 százalékos részesedésre tett szert az urengoji gázmező két blokkjában, a Gazprom pedig az OMV északi-tengeri gázmező-projektjében szerzett - meg nem nevezett nagyságú - részesedést.

Az osztrák APA hírügynökség értesülése szerint az orosz cég még a Gas Connect Austria (GCA) gázvezeték üzemeltető vállalatban, illetve a schwechati olajfinomítóban, vagy az OMV romániai finomítójában is részesedést szerezhet.

A gázmező-részesedések cseréjéről a megállapodást Alekszej Miller a Gazprom és Rainer Seele az OMV vezérigazgatója látta el kézjegyével pénteken Szentpéterváron.

Alekszej Miller vezérigazgatója pénteken újságírókkal közölte, hogy a Gazprom az idén rekordmagas földgázexportra számít Nagy-Britanniába és Hollandiába, ugyanakkor az együttműködés kiterjesztéséről tárgyal az olasz Eni energiaipari konszernnel is.

A vezérigazgató meggyőződését fejezte ki, hogy 2019-ig sikerül befejezni az Északi Áramlat II gázvezeték beruházást, miután a projekt kifizetődő és előkészítése a terveknek megfelelően halad.

A Gazprom 2015-ben az orosz számviteli szabványok szerint 403,5 milliárd rubel (5,9 milliárd dollár) nyereséget ért el, több, mint dupláját a 2015-ös 189 milliárd rubelnek - számolt be pénteken a Reuters hírügynökség.

Az OMV 2015-ös nettó nyeresége 1,148 milliárd euró lett a 2014-es 1,132 milliárd euró után, árbevétele 22,527 milliárd euró volt, 37 százalékkal alacsonyabb az előző évinél.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×