eur:
389.63
usd:
363.04
bux:
68088.86
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Újabb egy évig Áldott Zoltán az INA igazgatóságának elnöke

Az INA horvát olajipari vállalat szerdán megtartott felügyelőbizottsági ülésén újabb egy évre Áldott Zoltánt nevezte ki a vállalat igazgatóságának élére, valamint Nika Dalicsot, Ivan Kresicset, Horváth Gábort, Davor Mayert és Ratatics Pétert az igazgatóság tagjainak. A kinevezések 2016. április 1-jétől 2017. március 31-ig érvényesek - közölte az INA az MTI-vel.

A jelentés szerint a felügyelőbizottság elfogadta a vállalat 2015-ös pénzügyi évre vonatkozó éves beszámolóját, amelyet egy független könyvvizsgáló is felülvizsgált, valamint jóváhagyta az INA Group 2015-ös cégjelentését, és nem emelt kifogást a tartalmát illetően.

A bizottság támogatta az igazgatóság javaslatát a veszteség fedezésére vonatkozóan is.

A közlemény szerint a vállalat pénzügyi jelentése megjelent az INA és a zágrábi tőzsde honlapján, valamint továbbították a horvát pénzügyi szervezetek állami felügyeletének.

Az olaj- és gázipari csoport márciusban kiadott jelentése szerint a 2015-ös kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) 3669 millió kuna (több mint 160 milliárd forint) volt, 9 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az INA 1,42 milliárd kuna veszteséget termelt tavaly, 25 százalékkal kevesebbet, mint 2014-ben. Rendkívüli tételek nélkül viszont már pozitív, 58 millió kunás profitot ért el a vállalat. Az összes bevétele 2015-ben 18,86 milliárd kuna (766,5 milliárd forint) volt, ami 21 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Az INA 49,08 százaléka a magyar Mol olaj- és gázipari vállalaté, 44,84 százaléka a horvát államé.

A Jutarnji List horvát napilap az ülést megelőzően arról cikkezett, azért nem történik személycsere az INA felügyelőbizottságában, mert Tomislav Panenic gazdasági miniszter és Tihomir Oreskovic miniszterelnök a következő egy évben kívánja kidolgozni a kormány INA-val kapcsolatos stratégiáját. A lap szerint az egyik lehetőség az, hogy az INA eladja a Molnak a részvények 19 százalékát, amivel a magyar vállalat többségi részvényessé válhatna az INA-ban. A Mol korábban Jadranka Kosor és Zoran Milanovic kormányának is felajánlotta, hogy megvásárolná a horvát olajipari vállalat részvényeinek további 19 százalékát.

Tihomir Oreskovic kormányfő ugyanakkor a Nacional című horvát hetilap legújabb számában úgy nyilatkozott: Horvátország a nemzeti érdekeket tartja szem előtt. "Az INA fennmaradt részvényeinek eladása jelen pillanatban nem opció" - mondta, majd hozzátette: kérni fogja a Moltól, hogy teljesítse a szerződésben vállalt kötelezettségeit, és fektessen be a finomítókba.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×