INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Hatalmas területet borít belvíz

InfoRádió / MTI
A utóbbi időszak csapadékos időjárása miatt 51,9 ezer hektáron van belvíz, amiből vetés és szántó 24 ezer hektár. A legnagyobb elöntést, 15,5 ezer hektárt az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén regisztrálták - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF).

Tájékoztatásuk szerint az utóbbi időszak csapadékos időjárása miatt 11 vízügyi igazgatóság területén 50 belvízvédelmi szakaszon tartanak belvízvédelmi készültséget; ebből 31 első, 19 pedig másodfokú. Országosan 147 szivattyútelep és 6 szállítható szivattyú működik.

A szivattyúk naponta 4,2 millió vizet emelnek át. Az idén eddig 408 millió köbméter belvizet emeltek át, ez tíz Velencei tó mennyiségű víznek felel meg. Az aszályosabb időszakra gondolva a vízügyi igazgatóságok 58 belvíztározóban 46 millió köbméter belvizet tartanak vissza.

A belvízi védekezésben az igazgatóságok 386 dolgozója vesz részt. Legfontosabb feladatuk a folyamatos szivattyúzás, a csatornák, továbbá a műtárgyak állapotának ellenőr­zése, valamint az elöntéssel érintett területek bejárása.

A legnagyobb belvízi elöntés idén március 9-én volt, akkor 81 740 hektár volt víz alatt - tájékoztatott az OVF.

A címlapról ajánljuk