eur:
389.82
usd:
362.84
bux:
68086.12
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Bővül a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása

Az ezredforduló óta folyamatosan növekszik a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási aránya Magyarországon, amely 2015-ben már becslések szerint a 24 százalékot is elérte, ez azonban még mindig messze elmarad az uniós 40-50 százalék közötti szinttől - közölte a Trenkwalder személyzeti szolgáltató cég.

A növekedés azonban biztató, hiszen az arány 2011-ben 18 százalék, 2001-ben pedig csak 12 százalék volt - jegyezték meg.

A kutatás szerint az elmúlt években a járulékkedvezmények, a foglalkoztatást elősegítő támogatások, valamint a cégek számára megspórolható, 2010 óta jelentősen megemelt rehabilitációs hozzájárulás mind előmozdította a megváltozott munkaképességű munkavállalók iránti keresletet. Ezeket tavaly fokozta az is, hogy egyes régiókban munkaerőhiány lépett fel.

A közlemény a munkáltatókat ösztönzők között említi, hogy ha egy 25 fősnél nagyobb létszámmal működő társaság a teljes munkaerő-állományának legalább 5 százalékát megváltozott munkaképességű munkatársakkal tölti fel, a többiek után sem kell befizetnie a csaknem egymillió forintos éves rehabilitációs hozzájárulást. Míg 2007-ben még közel 90 ezer ember után fizették meg a hozzájárulást, addig tavaly ez az érték már nem érte el a 70 ezret.

Szintén előrelépést jelentett a rehabilitációs kártya 2012-es bevezetése, ami a szociális hozzájárulási adó mentességét biztosítja két éven keresztül. 2014-ben pedig már 20 300 ember után 5263 munkaadó élt a kártya által biztosított kedvezményekkel.

A Trenkwalder szerint nem elhanyagolható szempont a komplex minősítési rendszer átalakulása és szigorítása, ami erősítette a megváltozott munkaképességűek motivációját a munkavégzésre. Míg 2010. decemberében még több mint 555 ezren részesültek egészségkárosodáson alapuló ellátásban, addig 2015 szeptemberére ez a szám 415 ezerre csökkent.

Jelenleg a lakosság 5 százaléka részesül rehabilitációs vagy rokkantellátásban. A fővárosban a felnőtt lakosság körében ez az arány 2,6 százalék, miközben Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megyékben megközelíti a 9 százalékot.

Kiemelik: a foglalkoztatási rehabilitáció területén várhatóan 2016-ban is folytatódnak majd a pozitív tendenciák. Míg korábban elsősorban az ipar, ezen belül is az összeszerelést végző szakmákban jelentkezett igény a megváltozott munkaképességű munkavállalókra, a közelmúltban már a szolgáltatási szektor, elsősorban a kereskedelemben is jelentős keresletet támaszt irántuk.

A legújabb trend a magasabban kvalifikált, szellemi pozíciókra érkező igények erősödése: nagyobb multinacionális vállalatok, már nemcsak egyszerűbb fizikai munkakörökre keresik a megváltozott munkaképességűeket, hanem a magasabb képzettséget és idegen nyelvismeretek igénylő pozícióik egy részére is.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×