eur:
393.09
usd:
367.22
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Ebben Magyarország 30 százalékkal erősödött

Szinte menekülnek az indexált befektetésektől és jóval rugalmasabb megközelítést preferálva sokkal inkább célzott befektetési lehetőségeket keresnek a feltörekvő piaci befektetési alapok - derül ki a Reuters Global Investment Outlook Summit rendezvényen Londonban elhangzottakból.

Az alapkezelők dilemmáját jól példázza, hogy miközben a mértékadónak tekintett MSCI feltörekvő piaci értékpapír árfolyamindex - főként Brazíliának és Kínának köszönhetően - 12 százalékot veszített az év eleje óta, az olyan "kis játékosé", mint Magyarország 30 százalékkal erősödött. Hasonlóképpen az orosz rubelkötvények már 20 százalékot hoztak az idén a befektetőknek, szemben a feltörekvő piaci szuverénadósság-index - Brazília és Dél-Afrika hozzájárulásának köszönhető - kétszámjegyű százalékos esésével.

Az alapkezelők emiatt kezdenek felhagyni az indexált befektetésekkel és döntéseikben inkább az egyes országokra jellemző pozitív és negatív tényezőkre összpontosítanak.

A Columbia Threadneedle alapkezelő például már a "go anywhere" befektetési stratégiát követve kezdi figyelmen kívül hagyni a feltörekvő és a fejlett piacok között szerinte már egyébként is elmosódó határokat.

"Már nem az a cél, hogy egy bizonyos eredményt érjünk el a feltörekvő piacokon, hanem hogy megtaláljuk a lehetőségeket ott, ahol csak lehet" - mondta Mark Burgess befektetési igazgató a Reuters Global Investment Outlook Summit rendezvényen Londonban.

Az alapkezelők tehát már újabban a feltörekvő piaci részvények, helyi és konvertibilis devizák, valamint vállalati kötvények legtarkább egyvelegét állítják össze befektetési portfolióikban. Nem ritka, hogy például egy orosz szupermarket lánc részvényei és egy indiai bank kötvényei egymás mellett szerepelnek valamely portfolióban.

A Ken Lambden, a Baring Asset Management befektetési szakembere szerint az alapkezelői szakmában terjed a "benchmark agnostic" magatartás, azaz a befektetési szakemberek döntéseikben egyre kevésbé támaszkodnak az összesítő mutatókra, ehelyett inkább kiválogatják a nekik tetsző befektetési lehetőségeket.

A "benchmark" árfolyamindexek mindezek ellenére fontos szerepet töltenek be a befektetési döntésekben, hiszen az intézményes befektetők ezekhez képest mérik alapkezelőik teljesítményét. Ugyanakkor sok esetben az alapkezelők mandátuma sem engedi meg, hogy tetszésük szerint eltérjenek az indexektől befektetési döntéseikben. "A szakma természetéből fakad, hogy befektetési döntéseiben erősen indexkövető, és sok megbízó egyébként is csak csekély eltérést enged meg ettől" - mondta Richard House, a Standard Life Investments feltörekvő piaci fix hozamú befektetési igazgatója.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×