INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

MNB: megalakult a szanálási vagyonkezelő

InfoRádió / MTI
Megalakult az MSZVK Magyar Szanálási Vagyonkezelő Zrt.(MSZVK Zrt.), amelynek feladata a szanálás alatt álló intézményekről leválasztott eszközök kezelése - olvasható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján.

A jegybank általános tájékoztatása szerint a szanálás a fizetésképtelenség miatt válsághelyzetbe került pénzügyi intézmény vagy csoport közérdekből történő, hatósági kényszerrel megvalósuló szerkezetátalakítása a pénzügyi stabilitás fenntartása és az ügyfelek érdekében.

A pénteken közzétett tájékoztatás szerint a pénzügyi vállalkozásként működő, 200 millió forint jegyzett tőkével rendelkező MSZVK Zrt. a Szanálási Alap 100 százalékos tulajdonában áll, ugyanakkor a jogszabályi előírások alapján a tulajdonosi jogok gyakorlására a szanálási feladatkörében eljáró Magyar Nemzeti Bank (MNB) jogosult.

Az MSZVK Zrt. speciális szanálási feladatokat ellátó vagyonkezelőként csak szanálás alatt álló intézménytől vehet át állományokat és azok a szanálási feladatkörében eljáró MNB hatósági döntésével kerülnek át hozzá.

A vagyonkezelő megalakulása újabb lépés a szanálási keretrendszer kiteljesedésében és a pénzügyi stabilitás szolgálatában, a szabályozás egyik fő logikája, hogy egy nehéz helyzetbe kerülő pénzügyi intézmény helyzetének rendezése során az adófizetők terhelése helyett a tulajdonosi és hitelezői teherviselést erősíti - olvasható a közleményben.

Az MNB oldalán található információk szerint a szanálás nem tekinti elsődlegesnek sem az intézmény megmentését, sem pedig megszüntetését, mivel a cél a biztosított betétesek minél hatékonyabb védelme, a piaci funkciók működtetése, a pénzügyi stabilitás fenntartása, ez olykor a válságba került intézmény egy részének vagy egészének értékesítésével, sok esetben a visszamaradó részek felszámolásával érhetők el.

Sikeres szanálással akár helyreállítható egy pénzügyi intézmény működőképessége, mindazonáltal nem az intézmény az elsődleges, hanem az általa nyújtott alapvető szolgáltatások biztosítása. A szanálás sikerességére nincsen garancia, de jellemző eset, hogy a válságba került intézmény kritikus, alapvető funkcióinak továbbviteléről gondoskodik a szanálás - írta a jegybank.

A címlapról ajánljuk