INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Jó és rossz adósokra osztják a cégeket

Infostart / InfoRádió
Három kategóriába sorolják jövőre a cégeket: a megbízható, az átlagos és a kockázatos kategóriába. Hegedűs Sándor, az RSM-DTM adóüzletágának vezetője az InfoRádiónak azt mondta: megéri jó adózónak lenni, mert előnyökkel, kedvezményekkel jár majd.

"Azt gondolom, hogy mindenképpen meg fogja érni óvatosnak lenni, hiszen ehhez kedvezmények kapcsolódnak. Persze lehet vitatkozni azon, hogy az a paletta, amit most a törvényben látunk, elegendő-e vagy sem, de tény, hogy mindenképpen kedvezményeket tartalmaz" - hangsúlyozta az RSM-DTM adóüzletágának vezetője.

Hegedűs Sándor rámutatott, hogy a jogalkotó két kategóriát sorol fel, emellett a harmadikba tartoznak azok, akik kimaradtak a besorolásból. Így ott vannak a megbízható adózók, a kockázatos adózók és a harmadik kör, akiket nem nevesít a jogszabály, akik sem az egyik, sem a másik halmaz kitételeinek nem felelnek meg.

Elmondta, hogy a hatályos jogszabályok szerint is létezik egy minősített adózói kategória, de ezeket kicsit másképp fogalmazza meg az új szabályozás. Arról nem is beszélve, hogy a régi szerint jóval szűkebb a kedvezmények köre.

Mindemellett az adózók minősítése most már automatikussá fog válni - tette hozzá Hegedűs Sándor.

"Korábban eddig ahhoz, hogy valaki minősített adózó legyen, vagy bekerüljön a köztartozás-mentes adatbázisba, kérelemmel kellett fordulnia az adóhatósághoz, amely megvizsgálta és azután nyilvánította minősített adózóvá a kérelmezőt. Most ezzel szemben az adóhatóság a saját információi alapján fogja ezeket a minősítéseket elvégezni, és utána erről értesíti majd az adózókat a következő év során" - hívta fel a figyelmet.

Ahhoz, hogy valaki a jó adózó kategóriába kerülhessen, bejegyzett társaságnak kell lennie, vagy úgynevezett ÁFA-regisztrációval kell rendelkeznie. Ez a két kitétel rögtön megmutatja azt is, hogy kik nem kerülhetnek e körbe. 

Azokra tehát, akik nem cégbejegyzésre kötelezettek, de mégis adóalanyok - például egyesületek, alapítványok - ez a megbízható adózó kategória nem fog kiterjedni - hangsúlyozta az adóüzletág-vezető.

A másik feltétel - tette hozzá - egy nagyon előremutató és pozitív ismérv.

"Korábban arra volt szükség, hogy valakinél az elmúlt időszakban az adóhatóság ne állapítson meg adóhiányt, vagy adókülönbözetet. Itt most nem ezt mondja a jogalkotó, hanem sokkal reálisabb és azt mondja, hogy ha a megelőző öt év során nem állapított meg az adóhatóság az össz-adóteljesítményének három százalékát meghaladó mértékben adókülönbözetet, akkor az illető bekerül e kategóriába. Tehát ha valakinél egy kis hibát felfedezett az adóhatóság, az önmagában nem jelenti azt, hogy a megbízható adózó kategóriából kikerülne, illetve hogy oda be sem kerülhet - mondta Hegedűs Sándor. 

Hanganyag: Kaputa Júlia


A címlapról ajánljuk