eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Szabadkereskedelmi tárgyalások - Befejeződött az újabb forduló

Befejeződött pénteken Brüsszelben az EU és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi megállapodás megkötésére irányuló tárgyalások újabb, sorrendben immár nyolcadik fordulója, amely ugyanakkor az első forduló volt azóta, hogy tavaly novemberben hivatalba lépett a Jean-Claude Juncker vezette, új összetételű Európai Bizottság.

A hétfőn kezdődött tárgyalásokat követően, az Ignacio Garcia Bercero európai és Dan Mullaney amerikai főtárgyaló közös sajtótájékoztatóján az európai főtárgyaló "mérföldkőnek" nevezte a fordulón elért eredményeket a kis- és közepes vállalatok szempontjából. Amerikai partnere valamelyest visszafogottabban, de szintén derűlátóan nyilatkozott.

A megkötendő megállapodást Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Paktumnak (angolul: Transatlantic Trade and Investment Pactnek, vagyis TTIP-nek) nevezik, ami jól jelzi, hogy nem csupán a már ma is viszonylag alacsony vámkorlátok lebontásáról szól majd a tervek szerint, hanem az áruk és szolgáltatások előállítására, illetve forgalmazására vonatkozó európai és amerikai szabályozás összehangolásáról is.

A tárgyalóasztalnál közel két évvel ezelőtt megkezdett erőfeszítések egyelőre nem hoztak áttörést, aminek a fő oka az, hogy az európai politikai közvélemény jelentős része aggodalommal tekint a tervezett ügyletre, és attól tart, hogy az megnyitja majd az utat a tőkeerős, globális szerepet játszó amerikai nagyvállalatok érdekeinek - környezet-, illetve fogyasztóvédelmi szempontokon átgázoló - európai érvényesítése előtt.

Ezek az aggodalmak főként a Befektető-Állam Vitarendezésként (angolul Investor-State Dispute Settlementként, vagyis ISDS-ként) emlegetett döntőbíráskodási mechanizmussal kapcsolatosak. Az elképzelések szerint ilyen mechanizmust vehetnének igénybe azok a vállalatok, amelyek saját érdekeikre, kereskedelmi, illetve befektetői megfontolásaikra nézve sérelmesnek tartanak valamilyen nemzeti jogszabályt, előírást. Az ISDS alkalmazása végső soron a nemzeti joghatóságok érvényesülésének nemzetközi eljárással való helyettesítését, megkerülését jelentené, és ellenzői szerint kétségbe vonná az államok szuverenitását, hiszen a vállalatokat az államokkal azonos jogi pozícióba emelné.

Ezen a fordulón azonban az ISDS-ről nem esett szó. A következő, kilencedik fordulót áprilisban tartják Washingtonban, és még a nyár előtt terveznek egy tizedik fordulót is.

Ignacio Garcia Bercero azt hangsúlyozta, hogy a megállapodás semmi olyan következménnyel nem járhat, amit akár az amerikai, akár az európai polgárok az eddigi védettségük csökkenéseként, romlásaként értékelhetnének, legyen szó akár környezetvédelemről, egészségvédelemről, vagy éppen fogyasztóvédelemről. Az európai főtárgyaló azzal indokolta a "mérföldkőről" szóló szavait, hogy az ötnapos eszmecserén állítása szerint kialakult, milyen előnyökkel jár majd a megállapodás a kis - és közepes vállalkozások számára.

Mullaney ugyanakkor a sajtótájékoztatón erőteljesebben hangsúlyozta a még meglévő akadályokat, és kiemelte a bürokratikus túlszabályozás felszámolásának szükségességét.

A sajtótájékoztatón elhangzott: egyelőre nem dőlt el, hogy lesz-e külön energiafejezete a TTIP-nek.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×