eur:
389.53
usd:
363.1
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Lázár: rekordnagyságú uniós forrás kifizetése várható idén

Rekordnagyságú uniós forrás, mintegy 1500 milliárd forint kifizetése várható idén - jelentette ki Lázár János (Fidesz), a Miniszterelnökséget vezető államtitkár pénteken este a Csongrád megyei Nagyéren.

Augusztus óta 3 milliárd euró, mintegy 900 milliárd forrást "hoztunk haza" Brüsszelből - mondta a politikus az esti fórumon.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget is felügyelő politikus közölte, a következő időszakban változások lesznek a kifizetések felgyorsítása érdekében, hiszen ez a költségvetés érdeke is.

Lázár János elmondta, a jövőben sokkal egyszerűbbnek kell lennie a pályázati eljárásnak, mivel a bürokrácia visszaélésekre, korrupcióra ad lehetőséget. Tarthatatlan az a helyzet, hogy az uniós forrásokkal nem a pályázók, hanem a pályázatírók járnak jól - tette hozzá.

Magyarországnak 7500 milliárd forintnak megfelelő fejlesztési forrást jut a következő uniós ciklusban, ennek 60 százaléka a gazdaságfejlesztést szolgálja majd - mondta a politikus, aki úgy fogalmazott, most kell megragadni a lehetőséget, "ennyi pénz többet nem kapunk".

A kistelepülések számára 2014 végén jelennek meg az első pályázatok, a jövő év első felében ezért érdemes végig gondolni, mi az, amire helyben szükség lehet - hangsúlyozta az államtitkár.

Jut majd forrás az oktatás, az egészségügyi és a szociális ellátás színvonalának javítására. Jelenleg például mintaprojektként 150 háziorvosi rendelő felújítása folyik, annak érdekében, hogy a páciensek minél több problémáját helyben tudják megoldani - mondta.

Lázár János szerint ahhoz, hogy a falvak ne néptelenedjenek el, elengedhetetlenül fontos, hogy a fiatal házaspárok helyben egzisztenciát tudjanak teremteni, gyermeket tudjanak vállalni. A foglalkoztatási helyzet javításában - különösen a kistelepüléseken - fontos szerep jut majd a mezőgazdaságnak, azon belül is a növénytermesztés munkaerő-igényes ágazatainak és az állattenyésztésnek.

Az állami földek bérbeadásakor is arra törekszik a kormányzat, hogy a termőföld minél több helyben lakónak nyújthasson megélhetést - mondta az államtitkár.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×