eur:
388.37
usd:
360.43
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Londoni elemzők: 0,25-0,50 százalékpontos MNB-kamatcsökkentés kedden

Várhatóan újabb negyed százalékponttal 4,75 százalékra csökkenti alapkamatát keddi ülésén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a londoni elemzői közösség többségi előrejelzése szerint.

Van ugyanakkor olyan vélemény is a Cityben, amely nem zárja ki a nagyobb mértékű, 0,50 százalékpontos keddi kamatcsökkentés lehetőségét sem.

Az MTI előzetes felmérésébe bevont nagy londoni befektetési és elemzőházak közül a Barclays felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai jósoltak fél százalékpontos kamatcsökkentést a monetáris tanács keddi ülésére.

Érvelésük szerint az MNB a jelenlegi enyhítési ciklusban eddig 2,00 százalékponttal csökkentette alapkamatát, a teljes kosárra számolt éves összevetésű infláció azonban ennél nagyobb ütemben, tavaly augusztus óta mintegy 3,00 százalékponttal csökkent. A Barclays londoni elemzői szerint emiatt az elmúlt hónapokban a reálkamatszint még nőtt is, és jelenleg viszonylag magas: 2,80 százalékponttal haladja meg az inflációs ütemet.

Címlapról ajánljuk

Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

A korábban kiszivárgott tervezet szerint több területen is szembe megy a korábbi merkeli politikával a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új programja, amelyet a küldöttek fogadnak el a párt hétfőn kezdődött háromnapos kongresszusán. A tanácskozáson nincs is jelen a korábbi pártelnök- kancellár, de a kongresszusra korábbi politikája közvetve mégis rányomta bélyegét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×