INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Másfél éves mélyponton a magyar CDS-árazás

InfoRádió / MTI
Másfél éve nem mért mélypontra csökkent a magyar államadósság-törlesztési kockázat biztosítási tranzakcióinak árazása csütörtökön a londoni piacon, tükrözve az amerikai költségvetési egyezség létrejöttét követő globális piaci derűlátást.

A S&P Capital IQ globális piaci adatszolgáltató és elemzőcsoporthoz tartozó CMA londoni piacfigyelő cég szakelemzőinek kimutatása szerint a szuverén magyar törlesztésleállási kockázat elleni piaci biztosítási cseretranzakciók (credit default swaps, CDS) középárfolyama 260 bázispont környékén mozgott a csütörtöki késői londoni jegyzésben az irányadó ötéves államkötvény-lejáratra.

A magyar szuverén törlesztéskockázat CDS-kontraktusainak árazása legutóbb 2011 júliusában járt a 260 bázisponthoz közeli sávban.

A csütörtök estére kialakult magyar CDS-árazás azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió euró névértékű ötéves magyar államkötvényre jelenleg hozzávetőleg 260 ezer eurós éves középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási kontraktusokat a londoni piacon.

Ez jórészt megegyezik az euróövezet két legnagyobb déli gazdasága, Olaszország és Spanyolország törlesztéskockázati megítélésével, számottevően jobb azonban Portugália CDS-árfolyamánál. A CMA kimutatása szerint az olasz szuverén CDS-középárfolyam 254, a spanyol 265, a portugál ugyanakkor 396 bázispont környékén járt a csütörtök esti londoni jegyzésben.

Éppen egy évvel ezelőtt, 2012 januárjának első kereskedési hetében 750 bázispont feletti magyar CDS-árfolyamrekordokat mértek Londonban, így a tizenkét hónappal ezelőtti szintnél most csaknem félmillió euróval olcsóbb az irányadó ötéves futamidejű magyar szuverén devizakötvény tízmillió eurónként számított törlesztésbiztosítási középárfolyama a londoni piacon.

A CDS-tranzakciók árazása jelzi, hogy a piac mennyire ítéli kockázatosnak azt az állami vagy vállalati adóst, amelynek kötelezettségeire az adott határidős törlesztésbiztosítási kontraktusok vonatkoznak.

A magyar CDS-árfolyamok az idei év eleje óta is jelentősen csökkentek, 2013 első kereskedési hetét ugyanis a magyar államadósságra köthető törlesztéskockázat-biztosítási kontraktusok 278 bázispont környékén kezdték a londoni piacon.

Az árfolyamesésnek lendületet adott az amerikai "költségvetési szakadék" - vagyis a drámai mértékű adóemelések és költségvetési kiadáscsökkentések - elkerüléséről e héten létrejött kongresszusi megállapodás, amely nélkül egybehangzó elemzői vélemények szerint az Egyesült Államok, sőt akár a világgazdaság egésze is recesszióba kerülhetett volna az idén.

Mindazonáltal az utolsó pillanatban elért megállapodás tartalma sem váltott ki egyöntetű lelkesedést a londoni elemzői közösségben.

Az egyik legnagyobb citybeli gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics szakelemzői például kiemelték kommentárjukban, hogy bár az egyezség "a semminél jobb", nem tartalmaz azonban intézkedéseket az amerikai államadósság-limit újból esedékessé váló emelésére, és a megállapodás a költségvetési kiadások tervezett radikális csökkentésének mindössze kéthavi halasztását jelenti.

A cég londoni elemzői szerint mivel kevés esélye van a középtávú amerikai költségvetési problémák érdemi kezelésének, az idén az Egyesült Államok szuverén adósosztályzatainak további leminősítése valószínűsíthető.

Az egyik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's már 2011 augusztusában megvonta az Egyesült Államoktól az elit "AAA" államadós-osztályzatot, először azóta, hogy a cég a szuverén amerikai adósságra ezt a besorolását 1941-ben megadta.

A címlapról ajánljuk