eur:
392.58
usd:
365.65
bux:
66832.25
2024. április 26. péntek Ervin

Megérkezett az EKB véleménye a jegybanktörvényről

Az Európai Központi Bank csütörtök délután tette közzé véleményét a jegybanktörvényt érintő legutóbbi kormányzati módosító javaslatokról. Vagyis az EKB egy hónap alatt reagált Matolcsy György korábbi levelére.

Az EKB csütörtöki közleményében megismétli korábban kifejezett aggodalmait a jegybankárok fizetésének csökkentésével kapcsolatban (fizetési plafon korábbi bevezetése miatt), valamint hangsúlyozza, hogy a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának kibővítésének és új alelnök kinevezésének lehetősége sértheti a jegybank függetlenségét.

Az EKB véleményét óriási várakozás előzte meg a piaci szereplők körében, miután iránymutató lehet a nemzetközi szervezetek álláspontját illetően, ami meghatározza az IMF-hitelkeretről szóló hiteltárgyalások jövőjét.

Emlékezetes, Matolcsy György március 7-én küldött levelet Mario Draghinak, az Európai Központi Bank elnökének, amelyben tájékoztatta az idén életbe lépett magyar jegybanktörvényt érintő legújabb módosító javaslatokról. A tárcavezető akkor sürgős véleményt kért az EKB-tól, amit azzal indokolt, hogy "a belföldi jogszabályok megfelelősége az uniós jognak nagyon fontos az EU és az IMF-fel folytatott tárgyalások sikeressége szempontjából".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 10:54
×
×
×
×