eur:
389.53
usd:
363.16
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Az amerikaiak sejtették, kié a Malév

Egy titkos minősítésű WikiLeaks távirat szerint, 2009 februárjában az amerikai diplomaták számára kiderült, hogy a látszattal ellentétben a Malév-részvények többségét nem magyar magánszemélyek, hanem teljes egészében a moszkvai központú Vnyesekonombank birtokolja - adta közzé az Origo.

"Megjegyzései nem hagytak kétséget afelől, hogy a Malév részvényeinek 100 százalékát valójában a Vnyesekonombank, röviden a VEB birtokolja, amelynek felügyelőbizottsági elnöke Vlagyimir Putyin orosz elnök" - így fogalmaztak a WikiLeaks frissen kiszivárogtatott táviratainak tanúsága szerint, az amerikai diplomácia magyarországi képviselői, akik 2009 során többször folytattak háttérbeszélgetéseket a magyar nemzeti légitársaság helyzetéről a cég egyik felsővezetőjével.

Hivatalosan a Malév 2007-es privatizációjakor a légitársaság egyik vásárlója az orosz Borisz Abramovics volt, aki az Air Bridge Zrt.-n keresztül 49 százalékot szerzett meg a társaságból. Az 51 százalékos, többségi pakett két magyar magánszemélyhez került, Költő Magdolnához és Kiss Kálmánhoz. Õket egyébként a Wikileaks távirat nem nevesítik, mint ahogy a későbbi keltezésű jelentésekben sem részletezik azt, hogy 2009 márciusában Kiss Kálmán tulajdonrésze Költő Magdolnához került - írja az Origo.

A látszólagos magyar többségi tulajdon ahhoz kellett, hogy a társaság megtarthassa a nemzeti státuszhoz kapcsolódó repülési jogokat. Az Európai Unió területén lévő nemzeti légitársaságok ugyanis csak akkor kapnak repülési jogot, ha többségi tulajdonosuk az EU állampolgára.

A februári titkos tartalmú távirat azonban megjegyzi, hogy a többségi magyar tulajdon csak "látszólagos". Az Air Bridge működését teljes egészében a VEB finanszírozza, és az 51 százalékos magyar pakettet is a VEB által nyújtott hitelből vásárolta meg a két magyar magánszemély. Ezt Költő Magdolna cáfolja.

Veres János, akkori - a Malév privatizációját lebonyolító - pénzügyminiszter hasonlóképp reagált az Origónak, azt mondta, hogy "a VEB egy állami cég, így egyáltalán nem lehetséges, hogy strómanokon keresztül legyen tulajdonos egy cégben".

A Wikileaks szerint az amerikai diplomácia képviselői aggályosnak tartották, hogy hitel- és lízingszerződések révén számos amerikai cégnek van kitettsége a Malévban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×